online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

U državnom Parlamentu danas rasprava o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Postavljanjem poslaničkih pitanja započela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na kojoj se treba razmatrati niz prijedloga za izmjene i dopune zakona, među kojima je i Zakona o PDV-u kojim je predviđeno ukidanje plaćanja poreza na doniranu hranu.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagač poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija. U obrazloženju su naveli da se izmjene odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Previdviđeno je i razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državljanstvu BiH.

Poslanici bi trebali da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagač poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago. Predlagači obrazlažu da je potrebno donijeti ovaj zakon jer je BiH obalna zemlja i potrebno je da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj komisije Kolegija i Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko poslaničkih prijedloga o izmjenama i dopunama zakona i poslaničkih zaključaka.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH i informacijiu o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia