online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Vlada KS nije mnogo uradila od usvajanja inicijative u Skupštini KS za uvođenje predmeta Osnove sigurnosti u srednje škole


Godinu dana od usvajanja inicijative u Skupštini KS za uvođenje u srednje škole predmeta Osnove sigurnosti, lične i društvene samozaštite, Vlada KS nije mnogo uradila. Pravdaju to problemima u realizaciji redovne nastave zbog korona-virusa. U pripremi budžeta KS zasada nije planirana realizacija ovog predmeta. Stručnjaci smatraju kako je njegov sadržaj mora biti usmjeren ka zaštiti i spašavanju života građana.

Prošle godine Skupština KS usvojila je inicijativu zastupnika Vedrana Jakupovića da se u srednje škole uvede predmet Osnove sigurnosti, lične i društvene samozaštite. Obrazloženje je bilo da moramo biti spremni zbog migrantske krize, terorističkih napada i disbalansa u naoružanju i vojnoj organizaciji u odnosu na druge zemlje. Ministarstvo za obrazovanje je podržalo inicijativu i najavilo formiranje radne grupe čiji je zadatak priprema nastavnog plana i programa za navedeni predmet.

Sve je zaustavila pandemija korona-virusa. Iz Saveza ratnih vojnih invalida FBiH kažu da će putem boračkih udruženja tražiti uvođenje predvojničke obuke od minimalno dva mjeseca – od čega mjesec dana obuke i mjesec dana društveno-korisnog rada. Veterani odbrane naše zemlje smatraju da mladi moraju biti svjesni agresije, stradanja i genocida u BiH.

Predmet Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita ukinut je nakon rata u školama tokom reforme obrazovanja koju su predložile međunarodne institucije. Regrutni sistem ukinule su susjedne zemlje, nakon čega se prešlo na profesionalnu vojsku, podsjeća profesor Izet Beridan.

„Nisam siguran da može doći do odluke da se ponovo uvodi regrutni sistem makar na dobrovoljnoj osnovi. Ali, predmet ne bi bio prihvaćen jer bi to podrauzmjevalo da se omladina vojnizira“, rekao je Izet Beridan, FPN.

Vojnu doktrina i obuku, prema mišljenju profesora Beridana, ne bi trebalo izvoditi. Predmet bi trebalo da se fokusira na izučavanje oblika zaštite i spašavanja građana i imovine u mirnodopskim uslovima.

„Mi danas informacije o prijetnjama korone dobijamo od štabova a da prethodno nismo imali u finansijskim i bilo kojim drugim uslovima defnisano nešto poput pandemije i zaštite od pandemije“, rekao je Beridan.

Slične situacije trebalo da budu obuhvaćene predmetom Osnova sigurnosti, lične i društvene samozaštite, kaže profesor Beridan. Iz Ministarstva za obrazovanje kažu da se inicijativa odnosi na nekoliko segmenata sigurnosti, s kojima se mladi trebaju upoznati. Sadržaj nastavnog plana i programa te broj časova trebalo bi da naprave stručnjaci iz tih oblasti. No niko ne zna kada će se to desiti.  

Jasmin Begić, TVSA
  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia