online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Ministar Grabovica prezentirao Uredbu, prednost pri zapošljavanju za boračke kategorije

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica prezentirao je Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i općinama u Kantonu Sarajevo, koji je Vlada KS donijela na sjednici 03. septembra 2020.godine.

Primjena ovih kriterija odnosi se na zapošljavanje po propisima za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika i namještenika, kao i na zasnivanje radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme.

“Korisnici ovog prava su: dijete šehida, poginulog, umrlog, nestalog branioca bez oba roditelja, lice u statusu člana porodice šehida/poginulih, umrlih i nestalih branioca, pri čemu djeca imaju prednost, lice u statusu ratnog vojnog invalida, lice u statusu demobiliziranog branitelja, dijete ratnog vojnog invalida i dijete demobiliziranog branitelja.”, istakao je Hajrudin Grabovica, minister za boračka pitanja KS.

Navedeni korisnici uz osnovni broj bodova dodatno se boduju.  Najveći postotak nosi dijete šehida, poginulog, umrlog, nestalog branioca bez oba roditelja i to 50 posto.

“Ovom Uredbom propisane su i kaznene odredbe za odgovorna lica i pravne subjekte u slučaju nepoštivanja ovog prava i to da će se odgovorna lica organa ili pravnog lica zbog nepoštivanja ovog prava kazniti novčanom kaznom u visini od 5.000 KM, a pravno lice novčanom kaznom u visini od 10.000 KM”, rekao je Grabovica.

Predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Kantona Sarajevo Ismet Imamovi, istakao je da se radi o revolucionarnom dokumentu u Federaciji BiH, kao i da već 15 godina vrše pritisak na institucije vlasti da bi pripadnici svih boračkih kategorija dobili prednost pri zapošljavanju. Naveden je i podatak da se na evidenciji JU Služba za zapošljavanje KS nalazi 1.093 šehidske djece, a da je Uredbom obuhvaćeno 277 institucija u KS.

Predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Federacije Bosne i Hercegovine Almin Škrijelj naveo je da je u Federaciji više od 2.500 nezaposlene djece šehida i poginulih boraca bez jednog ili oba roditelja različite stručne spreme. Rekao je da će ova Uredba omogućiti stvarnu prednost djeci šehida pri zapošljavanju u javnom sektoru, te pozvao i ostale kantone u FBiH da učine isto, naglasio je Škrijelj.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia