online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Iako je Vlada FBiH donijela odluku o pomoći privrednim subjektima, veliki broj firmi ne zadovoljava kriterije

Na posljednjoj sjednici Vlada FBiH donijela je odluku o dodjeli 10 miliona maraka pomoći izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz poljoprivredno-prehambenog sektora. Ovo je lijepa vijest, no problem je što preko 90% firmi iz ove branše nezadovoljava postavljene kriterije za čije ispunjenje rok već teće. Očekivalo se da novac bude usmjeren najviše za otkup viška porizvoda istiću iz ovog sektora.

Prema odluci Vlade Federacije za sredstva mogu aplicirati izvozno orijentisani subjekti koji su ostvarili izvoz preko 30% od ukunog prihoda.

Među onim koji nezadovoljavju kriterije je i sarajevski Milkos, iako izvozi svoje proizvode i jedan je od največih domaćih prerađivaća mlijeka.

Trenutno je nekoliko miliona litara mlijeka zbog povećane proizvodnje u Federaciji višak. Da je odluka ishitrena i da neće pomoći poljoprivredno-prehambenom sektoru smatraju i u Sindikatu PPDIVUT. Prema njihovom mišljenju 10 miliona maraka trebalo je usmjeriti na otkup proizvoda farmera koji su  na poziv Vlade ove godine povećali proizvodnju, a sad nemaju kome prodati svoje proizvode.

U Sinidkatu smatraju da je pomoć trebalo iskoristiti da se popune Federalne i Kantonalne robne rezerve otkupom domaćih proizvoda, jer će kriza sa pandemijom trajati I iduće godine.

Sa ovom odlukom smataraju sagovornici dovedena je u pitanje primarna poljoprivredna proizvodnja, jer će mnogi zbog lošeg iskustva sa ovogodišnjim plasmanom ići na njeno smanjenje ili obustavu u idućoj godini.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia