online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Nova vrsta testiranja – antigensko testiranje – provodiće se u javnim zdravstvenim ustanovama

U Federaciji BiH biće uvedena nova vrsta testiranja – antigensko testiranje ali i dalje osnova ostaje PCR test. To je jučer kazao na konferenciji za medije član Kriznog štaba Federalnog ministartva zdravstva Goran Čekez. Anigensko testiranje provodiće se isključivo u javnim zdravstvenim ustanovama koje su prethodno ovlaštene od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako pojašnjava struka kod ovog testiranja riječ o detekciji antigena, odnosno virusnih proteina, dok se kod PCR testiranja vrši detekcija virusnog genoma.

 „Antigensko testiranje je testiranje koje je specifično za proteine koji su karakteristični za određeni mikroorganizam u ovom slučaju govorimo o mikroorganizmu zvanog koronavirus. Dakle, to je jedan set hemikalija koji je napravljen da detektira proteine i zato je ime antigensko koji su tipični za taj mikrooragnizam“, kazao je Rijad Konjhodžić, genetičar.

Antigenski testovi imaju manju senzitivnost u odnosu na PCR testove.

„To su testovi koji imaju veoma nisku osjetljivost i specifičnost u odnosu na PCR metodu koja je već sama sebe promovisala u zlatni standard. Znači standard na osnovu koga se svi drugi testovi uspoređuju, njihova uspješnost da li je veća ili manja“, rekao je Šukrija Zvizdić, virusolog.

Iako antigensko testiranje daje brže rezultate, ipak su to eliminatorni testovi ističe Šukrija Zvizdić.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravsta su kazali da je riječ o testovima koji će se korisiti jedino kad je PCR nedostupan, kada je potrebno duže vrijeme za obradu rezultata i kada postoji veliki broj zahtjeva za testiranje.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia