SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO/Vranić: Ako se realiziraju najavljene donacije vakcina, neće biti potrebe za nabavkom

Na novinarsko pitanje da li će KS krenuti u direktnu nabavku vakcina, poslije  propalog pokušaja sa Vladom FBiH da se kupi 500 hiljada doza vakcina Sputnjik V, Haris Vranić , ministar zdravstva u KS je ponovio, kako je za taj pokušaj odgovorna Vlada FBiH, a ne Vlada KS, koja je učinila sve da do te nabavke dođe.

Dodao je kako Kanton Sarajevo trenutno  ima mogućnost  za direktnu  nabavku vakcina, medjutim sada se postavlja pitanje, naši susjedi i ove zemlje prijateljske, počinju davati enormne količine vakcine, donacija.

-Iznenadjujuće, evo recimo Mađarska, od koje nikada ne bismo očekivali, jutros nam je isporučila 200 hiljada. Dakle, Danska će isporučiti 2 miliona, pa je Amerka najavila pola miliona Pfizer vakcina, sada se postavlja pitanje, da li da mi stvarno ulazimo u proces nabavke vakcina i da potrošimo ta dva miliona Zavoda zdravstvenog osiguranja, i da se nađemo u jednom trenutku da ne znamo šta ćemo s tim vakcinama, da ih ne možemo aplicirati. Jer, neće biti ni potrebe, i onda doživjeti optuživanja, da smo kupili vakcine iako smo znali da će doći milion vakcina.

-Mi smo ovog stava, pošto imamo otvoreno za nabavku vakcina, prvenstveno, radi se o Pfizer vakcinama, sa vrlo kratkim rokom isporuke. Mi ćemo sačekati, ako se budu odvijale ovakve donacije, ovom dinamikom. I,  ako dodje do isporuke kupljenih pola miliona Sinofarma, onda ne vidim potrebe, da se troše dodatna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja. Postavili ste pitanje, da li smo spremni za taj četvrti val epidemiološkog pogoršanja situacije.

Medjutim, ako mi stvarno dobijemo, a dobijamo nemali broj vakcina. Kao što ste vidjeli, broj vakcinisanih građana doniranim, nažalost, a ne kupljenim,  već je dostigao nekih 70 hiljada osoba.

Znači, mi bi sa ovim doniranim ispunili  onu kvotu, epidemiološku od 70 do 75 posto vakcinisanog stanovništva KS.

Eto, to je jedini razlog zašto je Vlada KS kad je u pitanju nabavka vakcina , da tako kažem na stand by-u., naglasio je Vranić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.