online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Članovi Predsjedništva BiH primili Palmera i Eichhorst

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i človi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su pomoćnika državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Matthewa Palmera, direktoricu za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eichhorst, američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera.

Član Predsjedništva Džaferović je po završetku sastanka kazao da je BiH zaista potrebna pomoć “prijatelja kako bismo rješavali važna pitanja oko kojih postoje prijepori u našoj zemlji”.

“Danas sam imao dva sastanka sa našim gostima. Jasno sam kazao da bilo kakva asimetrična rješenja kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva za mene nisu prihvatljiva. Ona su opasna i zato što ta asimetrična rješenja daju različit legitimitet, a shodno tome i autoritet i snagu članovima Predsjedništva BiH”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao kako “asimetrija koja se predlaže nije nešto što je pametno, logično i prihvatljivo”.

I članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH održali su danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Kancelariji za Evropu i Evro-Aziju Matthewom Palmerom i direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Eichhorst je nakon sastanka izjavila da je susret bio konstruktivan i da su s članovima Interresorne grupe razgovarali o suštinskim pitanjima.

Palmer je rekao da predstavnici ove grupe imaju i zadatak i obavezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi ove grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristrasnost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

“2021. godina je godina da se provedu sve ove promjene. Neophodno je provesti i ograničene ustavne reforme koje bi omogućile i provedbu svih relevantnih presuda kako Evropskog suda za ljudska prava, tako i presuda Ustavnog suda BiH, a isto tako omogućila i neka tehnička unapređenja samog izbornog procesa”, rekao je Palmer.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia