online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/VIDEO Uskoro i u BiH podrška u liječenju Covid 19 krvnom plazmom

U Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro bi trebalo početi liječenje korona-virusa krvnom plazmom. Inicijativu su pokrenuli Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH koji bi prikupljao krvnu plazmu. Iz federalnog ministarstva zdravstva su potvrdili da uskoro kreće proces prikupljanja i pravljenja algoritama.
U Federalnom ministarstvu zdravstva tvrde da imamo ljudske resurse ali i mogućnost da se krene u taj proces. No, potreban je duži vremenski period da bi se ovaj vid liječenja i uspostavio. Sve se, kažu detaljno studira kako bi efekti bili što bolji. Ipak i u nadležnom ministarstvu ali i Zavodu za javno zdravstvo Federacije tvrde da ovaj način liječenja nije klinički ispitan.
-U ovom trenutku, ono što svjetske dobre prakse pokazuju da je to samo jedna od suportivnih metoda, a nikako ne bi trebalo ni stanovništvo, a ni naš zdravstveni kadar da očekuje da bude nešto revolucionarno što će smanjiti i što će značajno pomoći izlječenju od Covida, rekao je Goran Čerkez, Fedralno ministarstvo zdravstva.

Šef izolatorija za liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenata u Općoj bolnici Ednan Drljević smatra kako u ovu metodu ne treba sumnjati s obzirom da je liječenje krvnom plazmom odobreno u SAD-u, Njemačkoj ali i drugim državama.
– Najstrožija agencija na svijetu, Američka agencija za hranu i lijekove je to odobrila, Klinika i klinika MAYO je dala 34 hiljade doza te plazme i ako oni kažu da je to tako, ne vidim da se mi kao mala zemlja sa malo stručnjaka možemo tome usprotiviti. S druge strane dobio sam podatke instituta iz Njemačke, koji je vrhunski i on jedino preporučuje davanje konvalenscentne plazme ali uz stroge indikacije, ističe Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice.
Jedini problem je ističe doktor Drljević, kako skupiti krv od dobrovoljnih davalaca koji su već preboljeli Covid, kako skupiti tu krv i upotrijebiti je kao lijek.


U Općoj bolnici prim.dr „Abdulah Nakaš“ ističu da su spremni objaviti i javni poziv kako bi se javilo što više dobrovoljnih davalaca koji su preboljeli kovid infekciju te da nakonsvih potrebnih testiranja uzmu krv te je pošalju šaljemo zavodu za transfuziju gdje bi se iz te krvi pravio lijek za covid pacijente.
Pogledajte Nedim Selimbegović, TVSA0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia