online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Uprava GRAS-a još nije dobila predloženi sporazum u pisanoj formi

Iako je Skupština KS sinoć dala saglasnost na Sporazum o rješavanju problema u poslovanju KJKP „GRAS“, iz uprave danas bez komentara. V.d. direktora Almir Ahmetspahić kazao je za TVSA kako još nisu dobili predloženi sporazum u pisanoj formi. Problemi nisu isključeni s obzirom na to da je sporazumom predviđeno da se „GRAS“ odrekne svih tužbenih zahtjeva protiv KS, kako onih koje je podnijela Uprava, tako i pojedinačnih tužbi radnika. Iz Sindikata komunalne privrede, međutim, traže osiguranje tužbenog zahtjeva protiv Vlade.

Sporazumom je predviđeno da se KJKP „GRAS“ odrekne svih tužbenih zahtjeva protiv Kantona Sarajevo, kako onih koje je podnijela Uprava, tako i pojedinačnih tužbi radnika. Iz Sindikata komunalne privrede traže osiguranje tužbenog zahtjeva protiv Vlade KS.

Uprava GRAS-a je u dva navrata tužila Vladu KS jer kao osnivač preduzeća nije plaćala razliku između subvencionirane i ekonomske cijene karte, što je definisano Zakonom o komunalnoj djelatnosti. Lista subvencioniranih kategorija se godinama širila, a nije bilo kompenzacije. Prva tužba podignuta je prije sedam godina, a druga prije nekoliko mjeseci. Sporazumom o rješavanju problema u poslovanju GRAS-a predviđeno je da Uprava odustane od ovih tužbi.

To ne bi problem bio, ali moramo imati pravnu zaštitu ako se sporazum ne bude poštovao. Ako nekada dođe nova skupštinska većina i sve poništi. Mi u tom slučaju ne možemo računati na tužbu koja je glavni bedem u očuvanju GRAS-a. Da nema tužbe vjerovatno ova firma bi bila do sada ugašena“, rekao je Amir Muminović, predsjednik Sindikata komunalne privrede KJKP „GRAS“.

Odustajanje od tužbenih zahtjeva nisu željeli komentarisati iz Uprave GRAS-a. O tome će se, kažu, očitovati nakon što na potpisivanje dobiju zvaničnu verziju sporazuma. Uprava GRAS-a za subvencije ukupno potražuje 310 miliona maraka. Pred samo glasanje na sjednici Skupštine KS neki dijelovi sporazuma su izmijenjeni.

„U toj prvoj verziji sporazuma se navodi kako će se uložiti maksimalni napori da se povuku tužbe prema KS. U novoj verziji je to obaveza“, rekao je Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine KS.

Vlada KS se sporazumom obavezuje da će planirati dodatna sredstva u budžetu za rješavanje dugovanja u ukupnom iznosu od 150 miliona KM na period 2021. – 2025.g., zatim investirati u kapitalne projekte 110 miliona eura u narednih pet godina i subvencionirati preduzeće minimalnim iznosom od 30 miliona KM godišnje.

U planu restrukturiranja se navodi da se operativni gubitak može anulirati povećanjem subvencija od strane osnivača, smanjenje fonda za plate kroz smanjenje broja zaposlenih“, rekao je Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

Sindikat i Uprava GRAS-a su se obavezali da će razgovarati sa radnicima koji su tužili preduzeće da odustanu od kamata.

Sporazumom o rješavanju problema u poslovanju KJKP „GRAS“ obuhvaćeni su svi problemi, ističu iz Sindikata. Muminović kaže da je prioritet deblokada računa u naredna dva dana, kako bi se radnicima isplatila plata za avgust i osiguranje tužbenog zahtjeva, kako bi radnici dobili garanciju da od ovog sporazuma neke nove Vlade i skupštinske većine neće odustati.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia