online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Udruženje hotelijera i restoratera BiH „Situacija je alarmantna“

Turizam u Bosni i Hercegovini jedna je od najpogođenijih oblasti privrede usljed pandemije korona virusa. Stranih turista gotovo da nema nikako, gubici su veliki, otkaza je sve više a riješenje za prevazilaženje krize se ne nazire. Pomoć ovoj oblasti od strane Vlade FBiH od 30 miliona maraka jeste značajna ali ipak samo privremena.

Turistički sektor u Bosni i Hercegovini a samim time i u Kantonu Sarajevo je u velikim problemima. Mnogi zbog nemogućnosti servisiranja redovnih fiksnih obaveza primorani zatvarati svoje objekte, prije svega ugostitelji ali zatim i svi ostali koji se bave ovom djelatnošću. U Udruženju poslodavaca KS kažu problemi u ovom sekoru neće zaobići ni ostale.

„Vi tu sada imate jedan cijeli lanac. Tu su vam prevoznici koji dovode turiste, i oni su stali, imate proizvođače hrane koji su trebali da prodaju hranu preko hotela što je u principu direktan izvoz jer svaki turista ovdje kada potroši pare, to je izvoz, to je završen novac koji dolazi direktno u državu“, rekao je Enver Malagić, potpredsjednik Poslodavaca KS.

U Udruženju hotelijera i restoratera BiH kažu da je situacija alarmantna. Neophodna im je pomoć, u suprotnom ugostiteljsko – turistička branša će nestati.

„Sva uvećanja, nemamo mi ništa od toga, nama treba konkretna pomoć, odnosno pomoć da preživi ugostiteljsko-turistička branša. Vjerujte da su u takvoj situaciji, da ne kažem 90% privrednika ne mogu da prežive a ne i radnici“, rekao je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Vlada Federacije za ovaj sektor je izdvojila gotovo 30 miliona maraka, i u Kantonu Sarajevo su se kroz poticaje pokušale ublažiti negativne posljedice, no to nije dovoljno.

„To kada podjelite na skup hotela, broj uposlenih, obaveza fiksnih, to će sve na privredna društva koja su u principu nosioci tih 30 miliona koji će njima biti upućeni, to će se vrlo brzo istopiti“, rekao je Malagić.

Sva sredastva koja su dodijeljena uglavnom su usmjerena za plate i fiksne troškove, kvalitetnog rješenja nema, ističu naši sagovornici. Jedini način za prevazilaženje krize jeste vlastiti rad, no bez turista kako stranih tako i domaćih, to nije moguće.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia