online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Studenti očekuju da će biti usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS

Dodatni ispitni rok biće realizovan od 1. do 10. oktobra, a rokovi za upis u akademsku 2020./2021. produženi kao i rokovi za odbranu magistarskih radova, odobrio je to Senat  Univerziteta u Sarajevu. Međutim, to je samo dio zahtjeva Studentskog parlamenta.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu još od maja traži od resornog ministarstva, Skupštine i Univerziteta da se studentima olakša obrazovanje za vrijeme pandemije. Dio zahtjeva odnosio se upravo na dodatne ispitne te upisni rok.

„Na naš zahtjev produžen je ispitni rok do 15. oktobra s obzirom da akademska godina počinje 12., a također tražili smo produženje roka za odbranu magistarskih radova, za integrirani ciklus studija i drugi ciklus studija a rok će biti do kraja oktobra, a za prvi ciklus do 10. oktobra“, kazao je Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA.

Studenti su također zahtijevali da se ukinu uslovni predmeti za prelazak u novu akademsku godinu te da se odobri prijenos 15 studijskih bodova, odnosno najviše tri nepoložena predmeta. Međutim, za ove zahtjeve potrebno je izmijeniti, odnosno dopuniti Zakon o visokom obrazovanju.

„Zahtijevao sam od predsjedavajućeg Skupštine KS da zakaže Kolegij Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda i to donošenje zakona o izmjeni Zakona o visokom obrazovanju. Navedena sjednica skupštine KS zakazana je za za 5.10. u 9 sati“, istakao je Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS.

Studenti ipak smatraju da se njihovi zahtjevi rješavaju prekasno, s obzirom na to da su upućeni prije više mjeseci.

Studenti su također zahtijevali i smanjenje školarina samofinsirajućim studentima za 30% s obzirom na to da će se nastava izvoditi dijelom online, što podrazumijeva smanjenje troškova. I ovom rješenju nadaju se nakon hitne sjednice Skupštine.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia