online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: U Općini Stari Grad počinje zamjena vodovodne i kanalizacione mreže

Uskoro bi trebalo da počnu radovi na zamjeni vodovodne i kanalizacione mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac te Alifakovac, Maguda i Megara. Instalacije su ovdje stare oko 70 godina i nerijetko dolazi do pucanja cijevi. Ugovor o rekonstrukciji potpisali su načelnik Starog Grada i direktorica firme koja će izvoditi radove. Njihova vrijednost je 1.444.800 maraka.

Ovo je jedna od ulica u kojoj će biti potpuno zamijenjene fekalna, kišna i vodovodna instalacija. Ukupna dužina trase na kojoj će biti izvođeni radovi je 934 metra.

“Radi se o zamjeni kompletne infrastrukturne instalacije na potezu od Hadžijske džamije skroz gore do raskrsnice, do Megare. 450 metara  je zamjena fekalne, oko 488 metara kišne i oko 430 metara cjevovoda koji će se mijenjati s novim cijevima fi 300, naglašavam to, jer se radi o staroj instalaciji minimum stara 70 godina, jako često dolazi do pucanja cijevi pogotovo na spojevima, često kažem džaba nam lickanje ulica ako nismo zamijenili podzemne instalacije”, istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad.

Nakon rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, uslijedit će obnova trotoara i asfaltiranje ulica. Izvođač radova je firma, kaže načelnik, koja je u proteklim godinama uspješno realizirala mnoge infrastrukturne projekte na području ove lokalne zajednice.

Radovi bi trebalo da počnu u narednih sedam dana. Planirano je da budu završeni sredinom decembra, ali sve zavisi od vremenskih uvjeta.

“Ovo je jedan od velikih projekata i posebno bih zamolio građane koji žive ovdje da budu strpljivi, jer je riječ o velikom poduhvatu, jer ćemo napraviti sigurno I određena preusmjerenja u saobraćaju”, rekao je načelnik.

Vrijednost radova je nešto manja od milion i po maraka. Najvećim dijelom, navodi načelnik,  i to od 50 do 60 posto finansirat će ih Općina, a uključila se Vlada Federacije, kao i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a riječ je o novcu iz vodnih naknada.

Dženita Bravić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia