online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Predstavljen projekat “Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima“

Trgovina ljudima je jedan od najgorih oblika kršenja ljudskih prava jer ljude svodi na robu, ugrožava dostojanstvo, integritet i prava žrtava i njihovih porodica. Ove pošasti nije zaštićena niti jedna zemlja , pa tako ni BIH. To je jedan od glavnih razloga pokretanja regionalnog projekta pod nazivom “ Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima“  Projekat finansira EU, a realizirat će ga  Međunarodni forum solidarnosti  EMMAUS u partnerstvu sa organizacijama ASTRA iz Srbije i Praktisk Solidaritet iz Švedske.

Trgovina ljudima podrazumijeva kupovinu i prodaju neke osobe s ciljem njene eksploatacije, a sve radi ostvarivanja zarade u nekom obliku iskorištavanja žrtve.

Zbog kompleksnosti našeg pravnog i institucionalnog okvira, još nema odgovarajućih resursa i kapaciteta da institucije samostalno rješavaju taj problem. Cilj Projekta “Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima“  je da se učine pristupačnijim svi servisi i usluge koje će putem projektnih aktivnosti biti pružene svima koji su ugroženi. 

A jedna od takvih organizacija je svakako EMMAUS, koji je jedan od realizatora ovog projekta i koji  jedini u BiH  zbrinjava i odrasle i djecu -žrtve trgovine ljudima. EMMAUS u jednom od najvećih skloništa u regiji sa 80 mjesta trenutno ima 25 zbrinutih žrtava, od čega je 24-ero djece.

Tokom prezentacije ovog projekta naglašeno je da žrtve mogu potražiti pomoć putem SOS linije,  pozivom na broj 0800 223 23, kao i potpuno anonimno  na adresu www.sigurnodijete.ba.

Esma Velagić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia