online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: U KS počela prijava za vakcinaciju putem aplikacije, način prijave u tri koraka

U Kantonu Sarajevo počela je prijava za vakcinaciju putem aplikacije. Način prijave sastoji se u 3 koraka koja podrazumjevaju unos ličnih podataka. Međutim, postavlja se pitanje  kako će se registrovati oni koji nemaju zdravstveno osiguranje ili nemaju informatičku opremu, odnosno nisu informatički pismeni?

Pristup aplikaciji za prijavu za imunizaciju, dostupan je putem web stranice evakcina-registracija.ezoblak.ba, kao i na stranicama Doma zdravlja, Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavoda za javno zdravstvo KS, kao i putem određenih online medija.

Sam proces izgleda ovako:

Prvi korak je ispunjavanje osnovnih podatka – jedinstvenog matičnog broja, zatim broja elektronske zdravstvene legitimacije, te broja telefona. Slijedi korak pod nazivom “CoVID19 – Potvrda o saglasnosti”, a u trećem, završnom dijelu građani dobijaju daljnje instrukcije o samom procesu vakcinacije.

Za vakcinaciju neće biti uskraćen niko, pa tako ni lica koja nemaju zdravstveno osiguranje.

„Ko god nema zdravstveno osiguranje prijaviće se u Zavod zdravstvenog osiguranja, popunit tamo obrazac i tako će ući u sistem i naravno bit će vakcinisani, dobit će isto upute kad, šta i gdje će doći“, rekao je Ademir Spahić, glavni tehničar u DZ KS i član grupe za provođenje vakcinacija.

Mnoge nedoumice i veliku zabrinutost izražavaju osobe starije životne dobikoje slabo poznaju internet komunikaciju.

„Zavod zdravstvenog osiguranja sa firmom Medit koja radi informatizaciju će da istrijazira sve te ljude iznad 75 god. Iznad 65 dostavit ce se spiskovi timovima porodicne medicine, timovi porodicne medicine ce da zovu te pacijente i da im daju termin za vakcinaciju“, istakao je Spahić.

Građani koji su vakcinisani u Srbiji će putem posebne aplikacije predočiti potvrde a kako bi bili uneseni u sistem u svrhu daljeg regulisanja statusa u procesu imunizacije.

Također, važno je napomenuti da svi građani koji nisu preuzeli svoje elektronske knjižice to trebaju učiniti kako bi se mogli prijaviti za vakcinaciju. Do posljepodnevnih sati registrovalo se više od 15.000 građana. A dok su prijave u toku, plan za korištenje dvorane Zetra već je spreman, te će u naredna dva dana početi priprema prostora za masovnu imunizaciju stanovnika Kantona Sarajevo.

U grupu prioriteta za vakcinisanje u Kantonu Sarajevo, novinari neće biti uvršteni, kazao je u izjavi za Fenu Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić. Također je rekao da neće biti stavljeni u ovu kategoriju sve dok ne bude završena prva linija zdravstvenih radnika. Istaknuvši da policija, vatrogasci, kao i osobe u staračkim domovima imaju prednost.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia