online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Općina Centar još uvijek čeka saglasnost za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Mis Irbina

Općina Centar još uvijek čeka saglasnost za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Mis Irbina. Nakon što su zahtjev za saglasnost poslali federalnom ministarstvu prostornog uređenju, prosljeđen je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručuje kako komisija na čelu sa Farukom Kapidžićem svjesno opstruira, dok Kapidžić odgovara da za ovaj projekat saglasnost Komisije nije potrebna.

Općina Centar se Federalnom ministarstvu prostornog uređenja obratila s ciljem izdavanja urbanističke saglasnosti za rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Mis Irbina te dijelu ulice La Benevolencija. Nakon što su u ministarstvu utvrdili da se ove ulice nalaze u obuhvatu nacionalnog spomenika  “Historijski urbani krajolik Sarajeva”, zahtjev je prosljeđen državnoj komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Saglasnosti za rekonstrukciju još nema, poručuje Mandić te dodaje da Faruk Kapidžić svjesno ne dozvoljava realizaciju projekta, i oduzima pravo na protok vode.

„Ono čega smo se pribojavali sada se ispostavilo. Namjere ove komisije nisu što bi trebale biti a to je očuvanje historijskog urbanog krajolika, nego upravo suprotno, vezanje ruku novoj administraciji opštinama na području KS kako bi radila svoje poslove. Ja pitam i vas i Kapidžića, šta da je pukla cijev u toj istoj ulici i da se desila poplava, da li bih i u tom slučaju trebao tražiti saglasnost“, kazao je Srđan Madić, načelnik Općine Centar.

Kapidžić s druge strane ističe da dozvola uopšte nije upitna, no s obzirom da je dosta članova komisije zbog korone odsutno s posla, sve procedure idu sporije. Također, za ovu vrstu radova, dodaje Kapidžić, dozvola komisije nije potrebna, nego se u ovom slučaju radi o pokušaju medijskog linča i diskreditacije njega kao ličnosti.

Mandić ističe da je bez obzira na to, odluka koja je donesena u novembru, simptomatično, neposredno nakon lokalnih izbora još uvijek na snazi, te da se bilo kakva aktivnost ne može raditi bez urbanističke saglasnosti. Uvjeren je, kaže, da bi u slučaju bilo kakvih radova na teren izašla inspekcija.

U ovu priču uključio se i načelnik Općine Centar Ibrahim Hadžibajrić koji je zajedno sa Mandićem potpisnik apelacije koja je upućena Ustavnom sudu, a koja se odnosi na odluku o proglašenju “Historijskog urbanog krajolika Sarajeva”. Općine bi na osnovu toga za svaki projekat, trebale saglasnost Komisije, što je prema riječima Hadžibajrića mješanje u nadležnosti lokalne samouprave.

Kapidžić ističe da se ubrzano radi na izmjeni i dopuni odluke o Historijskom urbanom krajoliku Sarajeva, koja će definisati da za ovakve i slične projekte, koji se tiču tehničkog održavanja i infrastrukture, ubuduće neće biti potrebna dozvola, dok se to ne desi, ovakvih slučajeva će očigledno, svaki dan biti sve više.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia