online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: U KS naglo porastao broj djece koja prosjače

U KS posljednjih mjeseci naglo je porastao broj djece koja prosjače. Potvrdili su to za našu televiziju iz kantonalnog Centra za socijalni rad. Ova pojava naročito je izražena nakon prestanka djelomičnog lockdowna, ali i početka turističke sezone.

Gotovo je nemoguće proći ulicama centra Sarajeva ili starog dijela grada, a da vas ne zaustave ili da ne primijetite na ulici djecu koja prose. Riječ je o dugogodišnjem problemu koji se pokušava sistemski riješiti, no situacija je takva da čim riješite jedan slučaj, pojavi se drugi.

Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova I Centra za socijalni rad – najveći broj djece trenutno koja su zatečena u prosjačenju u Sarajevu zapravo dolaze, odnosno imaju prebivalište u drugim kantonima. Iako oni budu vraćeni tamo gdje žive, često budu ponovo zateknuti na sarajevskim ulicama.

Pravosnažne osuđujuće presude itekako imaju utjecaja na smanjenje ove pojave. Kazne zatvora za organizatore i navođenje na prosjačenje kreću se od 5 godina pa naviše.) Tuzlanski kanton sa novim konceptom koji je uveo ove godine najbolji je primjer da adekvatan sistemski rad na problemu daje rezultate.   

Prisilno prosjačenje je samo jedan oblik trgovine ljudima, ozbiljan problem prisutan u našoj zemlju, a na koji je ukazao i State Department u svom izvještaju. 

Svi građani ako sumnjaju na prosjačenje ili neki vid trgovine ljudima mogu to prijaviti bilo kojem policijskom službeniku na terenu, nadležnoj policijskoj upravi telefonom ili lično, kao i Operativnom centru Uprave policije, na broj telefona: 122, ili 033/207-777 i 033/ 206-666.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia