online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Početak školske godine obilježili su novi/stari problemi učenika i njihovih roditelja

Početak školske godine obilježili su novi/stari problemi učenika i njihovih roditelja jer, osim pandemije koja je u potpunosti promijenila iskustvo obrazovanja, česte su i promjene učitelja i nastavnika zbog postojećih pravilnika o tehnološkom višku i prijemu radnika. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – odbor KS, predložio je izmjene kojima bi se ovaj problem riješio. 

Bojkot nastave i nezadovoljstvo roditelja u dvije osnovne škole u Kantonu Sarajevo kulminirali su zbog sve učestalijih problema – U osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“ učenicima je umjesto njihove, dodijeljena „privremena“ učiteljica, dok je u osnovnoj školi „Behaudin Selmanović“ učiteljica proglašena tehnološkim viškom. Iz Sindikata osnovnog obrazovanja kažu da su na vrijeme upozorili na ovakve slučajeve, ali da ih je Vlada KS odbila, a podrška direktora i roditelja bila gotovo nikakva. Skupština je usvojila inicijativu za upis prvačića u februaru, a sljedeći korak je izmjena pravilnika.

„Na način da se rješavanje statusa radnika koji su tehnološki višak rješava u mjesecu martu i aprilu, a ne u junu, julu i avgustu. mi bi imali konkurse sredinom maja i završavali bi ih do kraja juna tako da bi svi radnici išli na godišnji odmor, sva djeca znala ko će im biti učitelji od 1.9. naredne godine, direktori bi u zadnjoj sedmici avgusta mogli u potpunosti pripremiti školsku godinu i svi bi bili zadovoljni“, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro.  

Izmjena Pravilnika o prijemu radnika podrazumijevala bi i veću mogućnost da nastavnici/učitelji kojima istekne ugovor, imaju bodovnu prednost pri ponovnom konkurisanju za tu poziciju, ali i ugovore duže od godinu dana ako je npr. riječ o zamijeni zbog porodiljskog odsustva.

„Mi očekujemo da će ovaj problem biti riješen tako da će biti prihvaćeni naši prijedlozi pravilnika kojima se zbrinjava tehnološki višak, da ćemo nakon toga pristupiti korekciji odnosno izmjeni Pravilnika o prijemu radnika i omogućiti kroz dodatno bodovanje  radnika, posebno nastavnika i učitelja u školama u kojim rade, da dobivaju duple bodove kako bi zadržali  kontinuitet u radu sa djecom“, naveo je Sivro.

Ipak, psiholozi podsjećaju da zakonska rješenja, kao ni donosioci odluka,  ne uzimaju u obzir kakve posljedice ove promjene ostavljaju na djecu.

„To su mala bića koja nisu još opskrbljena svim informacijama, svim odbrambenim mehanizmima i da razumijevaju šta se dešava. Njima samo učiteljica nestane. Oni ne znaju šta je iza i šta je uzrokovalo to, njih ne zanima zakonska procedura. Nekako mi se čini da je zaista obezvrijeđeno školovanje, da se smatra da se da u biti sve treba samo formalizovati i određivati po formi ne misleći na suštinu, odnosno kako to mi to generacije odgajamo“, rekla je Nermina Vehabović – Rudež, psihologinja.

Dok direktori škola ne žele kršiti zakon, Sindikat i nadležno ministarstvo pokušavaju postići dogovor, ugrožena su djeca ali i učitelji i nastavnici koji zbog zakonskih okvira, sve rjeđe uspijevaju dobiti ugovor na neodređeno.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia