online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Transplantacijski program u BiH postoji 45 godina, broj transplatacija iz godine u godinu u opadanju

Darivanje organa predstavlja znak altruizma i plemenitosti kojom jedna osoba iskazuje želju i namjeru da nakon smrti daruje bilo koji dio tijela radi presađivanja. Donorska kartica izraz je osobnog pozitivnog stava o darivanju organa. Činjenica jeste da je svako od nas mogući darivatelj, ali u isto vrijeme i mogući primatelj organa. S toga bitno je naglasiti da su značajno veće šanse da će nekome od nas trebati organ nego da ćemo biti u mogućnosti da darujemo organ ili tkivo.

U BiH se godišnje uradi transplatacija onoliko koliko se u svijetu uradi u toku jednog sata. Transplantacijski program u našoj zemlji datira već 45 godina, ali je broj transplatacija iz godine u godinu u opadanju. Iz Donorske mreže BiH, za mali broj godišnjih transplatacija krive vlasti. Tačnije Ministarstva zdravstva koja ne ažuriraju podatke o transplataciji, ne stimulišu bolnice koje su specijalizovane za transplatacije, a se ne ulaže ni dovoljno sredstava za promocije darivanja organa i tkiva.

S religijskog stanovišta, kada je u pitanju transplatacija organa i tkiva, stav vjerskih zajednica u svijetu, ali i u BiH jeste da sve religije podržavaju darivanje organa kao plemeniti čin i iskaz humanosti i solidarnosti prema drugima.

Emina Krličbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia