online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Ozbiljna prepreka dolasku većeg broja saudijskih turista jeste zahtjevan vizni režim

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pokrenula je inicijativu za olakšavanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije tokom turističke sezone. Naime u martu mjesecu nakon višemjesečne pauze stanovnici ove arapske zemlje dobili su dozvolui da putuju u inostranstvo pa su trenutno mnboge evropske zemlje zaineresirane da privuku turiste iz ove države. Ipak ova odluka će za sada ostati na čekanju jer je ministar finasija Vjekoslav Bevanda je odbio ideju da se omogući bezvizni režim za državljane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske.

Za sada neće biti ukidanja viza za državljane Saudijske Arabije. Ministar finasija Vjekoslav Bevanda nedavno je odbio ideju da se omogući bezvizni režim za državljane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske. To je opravdao podatkom da BiH godišnje prihoduje 880.000 maraka na troškovima za izdavanje viza. Ministrica vanjskih poslova BIH ovu odluku je nazvala neracionalnom.

I dok se nadležni u Bosni i Hercegovini i dalje premišljaju da li trebaju usvojiti ovu odluku susjedna Hrvatska već poziva turiste iz Saudijske Arabije a na Kosovu počinju pregovori da avio kompanije koje bi dovele ove turiste ne lete u Sarajevo, nego u Prištinu. Srećom, Sarajevo ima svoje redovne goste pa je sa poboljšanjem epidemoiloške situacije povećan i broj turista.

Ono što je ozbiljna prepreka dolasku većeg broja saudijskih turista jeste zahtjevan vizni režim, prema kojem svaki potencijalni turista mora doći u ambasadu na intervju.

Zato se sve više njih odlučuje u BiH putovati sa vizama zemalja Schengenskog sporazuma koje mogu lakše i brže dobiti nego bh. vizu. Da li će doći do promjene odluke znat će se na sjednici Vijeća ministara BiH u srijedu.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia