online slots game malaysia
SvijetVijesti

TVSA/Video: Sve češće se u javnosti spominje pojava Indijskog soja koronavirusa

Indijski soj koronavirusa nedavno je otkriven u ovoj zemlji. I njega odlikuje takozvana dvostruka mutacija. Pojavila se bojazan da može biti opasniji po ljudsko zdravlje od do sada evidentiranih oblika korone. Dok se to neutvrdi dateljnim istraživanjim, domaći stručnjaci kažu da su ovakve promjene uobičajene za većinu novih sojeva.

Indijski soj, jedan je od Sars-Covic varijantnih sojeva poput Brazilskog, ili Južnoafričkog koji nešto lakše zaobilazi imunitet nastao prethodnom vakcinacijom ili prirodnom infekcijom osobe koja je preboljela bolest.

U genskoj bazi podataka već imamo više od 43 virusa koji pokazuju ovu dvostruku mutaciju. Nije riječ o neuobičajenoj pojavi, da smo i do sada imali i više od dvije mutacije, specifično na S protein koji je najviše podložan promjenama”, rekao je Teufik Goletić.

“Znalo se da će virus mutirati, da će se mijenjati. Nade svih svjetskih naučnika da će ići u mutiranje prema blažim varijantama, nažalost, to se ne dešava. Ali se znalo da će se trebati ponovo vakcinisati nekim novim vrstama vakcinama koje će biti napravljene na osnovu novih sojeva koji će se razviti. odnosno, ipak se očekuje slična strategija kao što je vakcinacija protiv gripe”, istakla je Semra Čavaljuga, epidemiolog.

Indijska vlada je saopćila da ne postoji poveznica između povećanja broja oboljelih u toj zemlji i ovog soja virusa.

“Dešavaju se te mutacije. Uglavnom počinju kada jedna osoba se zarazi i jednim i drugim vrstom virusa i onda se to u nama smućka. Nova istraživanja će pokazati da li uzrokuje veću smrtnost.Sprečava se zaražavanje kao i svi drugi sojevi ovog novog koronavirusa. I dalje se preporučuje i maska, istance, održavanje higijene, pranje ruku”, rekla je Čavaljuga.

Svjetski naučnici veruju da za razliku od nekih drugih verzija, indijski koronavirus vjerovatno neće prouzrokovati veću biti zarazniji i smrtonosniji. Za to je, navode, potrebno više podataka kako bi bili sigurni.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia