online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Tri mjeseca od imenovanja nove Vlade KS

Prilikom predstavljanja sporazuma  u decembru krajem prošle godine na osnovu kojeg će djelovati nova parlamentarna većina i Vlada KS predstavljene su kako prioritetne tako i brojne druge mjere predviđene da se realiziraju do kraja mandata. Koliko je od toga ispunjeno, pitali smo zastupnike kako pozicije tako i opozicije.

Treći val pandemije koronavirusa dočekao je na samom početku mandata aktuelnu vladu kao najveći izazov i time usporio sve druge planirane aktivnosti ističu, iz SDP-a. Zbog ozbiljnosti situacije fokus vlade prvenstveno je na zdravstvu. Iako su otvorene nove covid ambulante, drive in punktovi, call centri, pripremljen plan vakcinacije  te su u toku pregovori za nabavku vakcina   –  pitanje je da li je u nepunih 100 dana Vlade moglo biti više urađeno?!

„Naravno da treba uraditi više –  sigurno da treba međutim moramo biti svjesni jednog čitavog nerada u prethodnih godinu dana pogotovo kada je zdravstvena situacija u pitanju, nismo imali koordinaciju iz ministarstva  zdravstva, nažalost to nas je stiglo i zato smo svoj nerad i neorganizaciju platili svojim životima“, kazao je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS.

Pored zdravstva, fokus je na pomoć privredi koja je najviše pogođena pandemijom, a neće biti zanemareni ni drugi resori.

„Tako da smo uporedo uz onih 21 milion planiranih u budžetu za pomoć privredi radili izmjene zakona o šumama kao i zakona o turizmu, u obrazovanju radiće se i u narednom periodu na novom zakonu o visokom obrazovanju kao i na zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti“, istakla je Neira Dizdarević, zstupnica u Skupštini KS

Dio nove većine je i samostalni zastupnik Damir Nikšić, no podsjeća da ovu Vladu smatra neustavnom  zbog toga što u njoj nedostaje dovoljan broj članova iz reda srpskog naroda. Kaže, da ipak i takva neustavna bolja je od prethodne.

Iz nove većine poručuju da će i projekti iz oblasti saobraćaja biti intezivirani u narednom periodu kao što je nabavka novih vozila, rekonstrukcija tramvajske pruge, te uvođenje tramvajskog saobraćaja prema Hrasnici i trolejbuskog prema Vogošći. S druge strane, u SBB-u kažu da je veliki nesrazmjer između obećanog i učinjenog na početku mandata te da pandemija ne bi trebala biti alibi za to.

U prioritetnim mjerama nove većine prva stavka bila je hitno donošenje rebalansa budžeta što još uvijek nije učinjeno.

„Što se nas tiče rebalans je već trebao biti, to se trebalo uraditi prije nekih 15-20 dana premijer i vlada znaju zašto to još nisu uradili, evo ja ovim putem apelujem da što prije pripreme rebalanas budžeta kako ne bi ušli u još veće probleme nego sad što imamo“, rekao je Sead Milavica, zastupnik u SKS.

Iz SDA kažu da će sačekati da zvanično prođe 100 dana Vlade kako bi detaljno analizirali njihov rad, ali po onom što su dosad vidjeli tvrde da se ova Vlada nema čime pohvaliti te da su potpuno nespremno dočekali treći val pandemije.

„Ja sam konkretno kao šef kluba ispred kluba SDA tražio da mi dostave podatke sa svih sjednica Vlade, sve zaaključke sve akte, sve inicijative i sve dopise koje su usvojili ili uputili u borbi protiv korona virusa nisam taj odgovor još dobio“, rekao je Mahir Dević, zastupnik u SKS.

Iako smo kontaktirali i zastupnike Naroda i pravde, stranke iz koje dolazi i najveći broj ministara u ovom sazivu Vlade –  kazali su da je još uvijek prerano govoriti o rezultatima Vlade  te da su pojedini projekti u svojoj završnoj fazi.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia