online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Trećeg dana štrajka Sindikata zdravstvenih radnika zabilježen je porast CITO uputnica

Smanjenjem broj covid pacijenata povećan je broj priliva pacijenata koji nisu životno ugroženi. Već prvih dana štrajka članova Sindikata radnika u zdravstvu KS, primijećeno je povećanje broja uputnica za hitne slučajeve.

Trećeg dana štrajka Sindikata zdravstvenih radnika zabilježen je porast CITO uputnica.

„Cito uputnica je samim tim ukoliko je ljekar naznačio kao cito, obvezujuća. Znači, cito u praksi znači hitno, prema tome tu nema dvostrukog tumačenja“, rekao je Arman Šarić, JU DZ KS.

„Nemoguće da je odjednom stanovništvo ovako I u ovolikom obimu bolesno. Ako vam dam primjer stomatologinje koja ima dnevni prosjek već mjesecima 2,6 pacijenata, odjednom pošalje 6,7 CITO uputnica da se snimaju zubi, onda to nešto nije u redu. Stoji taj balkanski, primitivni inat koji je iracionalan I koji ne donosi nikome u ovom trenutku korist. Došli smo mi do tih spiskova, obratili smo se menadžmentima čiji su se doktori tako ponašali, iz dana u dan smo sve organizovaniji“, istakao je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

Odgovor o razlozima ovakvog postupanja do momenta emitiranja priloga – nismo uspjeli dobiti. Iz Sindikata i Javne ustanove Dom zdravlja napominju da poštuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti i u skladu s njim pružaju usluge. Iz Opće bolnice također ohrabrujuće poruke.

„Sve ono što vam može ugroziti zdravstveni status se jednostavno radi, to je ta trijaža koju rade ljekari I medicinske sestre – onkološki pacijenti su neupitni u smislu zdravstvenog statusa, predoperativna stanja, obrađuju se I rade u DZKS, djeca, imunizacija je zagarantovana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti sve što je akutno I što je hitni medicinski slučaj“, rekao je Šarkić.

„Sindikat i menadžment je potpisao ugovor o obimu poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. To se poštuje I vjerujte puno više preko toga jer vi morate, nas grđani KS plaćaju, ne možemo mi tvrdo se držati toga što smo potpisali“, istakao je Selimić.

Stabilna epidemiološka situacija u proteklom periodu utjecala je na povećan priliv non-covid pacijenata u domovima zdravlja.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia