SarajevoVijesti

TVSA/Video: Semir Efendić – Problem veliki broj objekata izgrađenih na zemljištu gdje je planirana gradnja brze ceste

Namjera Vlade Federacije BiH da izgradi brzu cestu izazvala je reakciju načelnika Općine Novi Grad. Prema njegovom mišeljnju, problem je veliki broj objekata koji je izgrađen na zemljištu gdje je planirana gradnja brze ceste, ali i otežan pristup cesti iz pojedinih naselja. No, stručnjaci tvrde da je brza cesta riješenje za rasterećenje saobraćaja u glavnom gradu BiH.

U koridoru između Željezničke pruge i naselja Briješće, Boljakov Potok i Buća Potok ne postoji prostor gdje bi se mogla izgraditi i brza i servisna cesta, poručio je načelnik Semir Efendić komentarišući njemu predočene varijante rješenja. Siguran je da bi na taj način ova naselja ostala bez mogućnosti kvalitetnog priključenja i korištenja ceste.

„Kada bi bio autoput – pored četiri osnovne trake, imali bi dvije zaustavne – to je već šest, i po dvije servisne sa obje strane – to je deset kolovoznih traka. U slučaju klasične brze ceste, to bi bilo osam, samo bez ovih zaustavnih traka. Za tim ne postoji potreba. Potrebne su četiri kolovozne trake sa mogućnošću priključena sa svih strana. U prostoru postoji mogućnost za izgradnju takve saobraćajnice“, rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Osman Lindov smatra da je glavni problem nastao onog trenutka kada je lokalnim zajednicama dopušteno da se miješaju u projekte izgradnje velikih saobraćajnica kao što su autoputevi i brze ceste. Važno je, kaže, da ljudi shvate važnost izgradnje brze ceste kroz Sarajevo.

„One moraju da izvuku saobraćaj iz grada i oni će očistiti grad a neće ga ekološki zagaditi ako ga izgradimo u onom kapacitetu kako je planiran, jer jednostavno ima potrebu ovog centralnog dijela, on je namijenjen rubovima Sarajeva, centralni dio nije Buća i Boljakov potok, grada Sarajeva nikad nije ni bio, da se izgradi, da se spoji na gradsku zaobilaznicu, sarajevsku zaobilaznicu, gdje se spaja i šesta i deveta transverzala koja će se napokon valjda izgraditi. Na takav način ćemo rasteretiti cijeli grad od saobraćaja i glavni gradsku magistralu“, istakao je Lindov.

Autoput je djelimično izgrađen do Briješća, dok će od Briješća prema Bentbaši biti izgrađena brza cesta, objasnio je Televiziji Sarajevo početkom juna Elmedin Voloder, tada zastupnik u Federalnom parlamentu.

„Postojeća planska dokumentacija predviđa da autocesta odnosno brza cesta ide ulicom Drinska i Safeta Zajke. Obzirom na veliki broj izgrađenih objekata u zadnjih 20-30 godina odnosno poslije rata, razmatraju se još dvije dodatne varijante. Jedna varijanta podrazumijeva izgradnju objekta na stubovima između željezničke pruge i postojeće ulice Drinska, a druga varijanta podrazumijeva izmještanje kolosijeka željezničke pruge i izgradnju brze ceste odnosno autoputa na dijelu željezničkog koridora“, kazao je Voloder.

„Nažalost, mi smo cijelo to područje uništili i normalno da će doći do zahvata, do objekata kako individualnih, a imate nekakve hotele koji su izgrađeni, koji su ruglo grada Sarajeva na toj trasi pa ćemo morati zaobilaziti ali to ne trpe te i tog ranga saobraćajnice“, dodao je Lindov.
Vrijednost Ugovora za izradu idejnog projekta brze ceste je približno milion i 604 hiljade maraka.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.