online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Sistemsko rješenje stambenog pitanja za mlade, kupovina stana po cijenama nižim od tržišnih

Skupština KS na posljednjoj sjednici usvojila je Odluku o predinvestiranju u poticajnu stanogradnju.  Riječ je o sistemskom rješenju stambenog pitanja  za mlade.  Cilj je omogućiti mladim ljudima kupovinu stana po cijenama nižih od tržišnih. Ti stanovi bit će građeni na više lokacija.  

Za razliku od prethodnih godina kada je Vlada davala određen iznos novca kao subvenciju mladima pri kupovini stana, od ove godine Vlada se odlučila na drugačiji koncept pomoći. Cilj je omogućiti mladima kupovinu stana po nižim cijenama od tržišne. Razgovori su obavljeni sa kantonalnim stambenim fondovima kao i drugim investitorima koji imaju dozvolu za gradnju.

„U konačnici to znači slijedeće da jedan stan košta 85 ili 90.000 maraka, na ovaj način moze taj isti mladi bračni par moze da dobije za nekih 55 do 60.000 maraka da riješi svoje pitanje“, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne provrede, infrastukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Zastupnike je interesovalo na koji način će biti odabrani investitori te koliko će ti stanovi biti jeftiniji u odnosu na tržišnu cijenu.

„Koliko je to procentualno manje posto ovdje nije jasno definisano na osnovu čega će te birati potencijalne investitore, da li će morati imati posebne reference ili će to biti nasumično“, rekla je Admela Hodžić, zastupnica u Skupštini KS.

Iz opozicije, između ostalog zamjerili su Vladi što je ovu odluku uputila u parlamentarnu proceduru bez da su konsultovali Komisiju za mlade. Istakli su da je riječ o dobroj ideji te da će je podržati, ali istovremeno upozorili su i na određene nedostatke. Prije svega na činjenicu da iako su sredstva izdvojena u ovogodišnjem budžetu – izgubiće se kontinuitet finansiranja mladih , odnosno mladi u ovoj godini neće dobiti nikakva sredstva.

„Ukoliko mi uđemo u procedure javnog poziva odabira izvođača itd. pa dok se to izgradi sve to je pitanje da li ćemo imati i naredne godine zar nismo trebali predvidjeti neko prelazno rješenje“, rekao je Mahir Dević, zastupnik u Skupštini KS.  

„Čudno, ali sve se slažem s Devićem. Slažem se da eventualno u procesu koji bi mogao potrajati  – kažemo ako potraje i ako će nam trebati nekoliko godina da u okviru mogućnosti Vlada KS i ove godine obezbijedi ukoliko je to moguće i ne ugrožava sistem određeni novac“, istakao je Elmedin Konaković, zastupnik.

U tom smislu  zastupnik SDA Haris Zahiragić predložio je i zaključak kojeg su zastupnici podržali.  Njime se zadužuje Vlada KS da iz planiranih planiranih budžetskih sredstava ili kroz rebalans Budžeta KS u skladu sa mogućnostima obezbijedi program subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih i realizira ih u ovoj godini. (grafika haris) Vlada je prihvatila ovaj zaključak uz napomenu da je određeni broj stanova za ovu namjenu već pri kraju gradnje.

„Ako ostane sredstava krajem godine mi možemo retroaktivno kao što smo uradili 2019. Mi smo na kraju tad isplatili veći broj mladih kad smo vidjeli da ima novca, ali volio bih da se ne zakucavamo u neka obećanja u godini kad nam fali 160 miliona“, kazao je Edin Forto, premijer KS.

S obzirom da veliki broj mladih se suočava s ovim problemom, Iz SDP-a tokom diskusije predložili su da bi trebalo razmišljati o posebnom zakonskom rješenju koji bi objedinio sve mogućnosti  rješavanja stambenog pitanja mladih.

U ovogdišnjem budžetu KS za predinvestiranje u poticajnu stanogrdnju izdvojeno je blizu 4 miliona i 200 hiljada maraka. Ukoliko bude potrebe, taj iznos naglasio je ministar Hadžiahmetović može biti i povećan.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia