online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Roditelji djece jednog odjeljenja OŠ „Behaudin Selmanović“ održali protest

Roditelji djece jednog odjeljenja četvrtog razreda Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ u Briješću protestovali su danas, jer smatraju da je učiteljica Elvedina Žunić nepravedno dobila otkaz. Direktor škole Jasmin Marevac poručuje da je sve uradio po zakonu i da je otkaz Elvedini bio jedina opcija. U međuvremenu je primljena nova učiteljica.

Učiteljica Elvedina Žunić je tri godine predavala djeci, ali joj je direktor Osnovne škole „Behaudin Selmanović“ Jasmin Marevac dao otkaz, pravdajući svoj potez time da će, ako ostane, Elvedina vjerovatno biti tehnološki višak. 

 „Učiteljica koja je njih vodila stekla uslove za stalni radni odnos. Međutim, direktor Jasmin Marevac nije želio našu učiteljicu da primi u stalni radni odnos. Stalno je tvrdio kako ima viška učiteljica. Međutim, raspisao je konkurs i primio je učiteljicu ali ne našu. Primio je na tri mjeseca. Ako nije mogao da učiteljicu Elvedinu primi u stalni radni odnos, mogao joj je napraviti prekid pa je ponovo uzeti da radi na ugovor, da ne ostavi djecu bez svoje učiteljice“, navela je Hajrija Karić, roditelj.

„Zadnji put kad smo dolazili na sastanak sa njim da pokušamo opet se solidno dogovoriti kao ljudi, učiteljica Elvedina je dobila blaži šok, blaži udar. Gospodin je uključio mikrofon na telefonu. Njemu je bilo u cilju da on snima cijelu situaciju. Nije bilo briga, ni njega, niti jednu od kolegica koje su bile prisutne taj dan u školi kako se žena osjećala. Hitna je dolazila, ženi se ukočila komplet lijeva noga“, rekla je Mersida Vrnjak, roditelj.

Direktor Škole objašnjava da je angažman učiteljice zavisio od broja upisanih prvačića i da nema ništa lično protiv Elvedine.

„Mi u školi trenutno imamo 13 odjeljenja i 13 učiteljica za stalno. Po novom kolektivnom ugovoru, po zakonu, direktor radi unutrašnju organizaciju i broj učiteljica novozaposlenih zavisi od broja primljenih prvačića. Mi smo ove školske godine imali slučaj. Izašla su tri peta razreda, a primili smo samo dva odjeljenja prvačića. Znači, nemamo potrebu za učiteljicom. Ovdje je konkurs u kojem stoji da nam ne treba učiteljica“, istakao je Jasmin Marevac, direktor OŠ „Behaudin Selmanović“.                       

Međutim, škola je angažovala novu učiteljicu, jer je jedna od učiteljica iznenada otišla na bolovanje. Nova je angažovana na tri mjeseca. Problem bi nakon povratka učiteljice s bolovanja, kaže, nastao da su primili Elvedinu jer bi bila tehnološki višak.

„Ukoliko bih ja primio Elvedinu, ona po zakonu i po kolektivnom ugovoru nakon tri godine stiče pravo za stalni radni odnos. Ovdje stoji u zakonu da se ugovor na određeno vrijeme može potpisivati najviše do tri godine. To je prvi zakon, drugi zakon, iz Ministarstva sugerišu i ja se pridržavam toga, da vodimo računa da jedan sat ne dajemo nastavniku preko norme ako nema potrebe. Znači vodi se računa o finansijskim sredstvima na nivou Kantona, 70 škola“, rekao je Marevac.

No, roditelji ne odustaju. Tvrde da je učiteljica koja je na bolovanju teško bolesna i da Marevac ne može predvidjeti hoće li se ona vratiti. Poručuju da je Elvedina za njihovu djecu više od učiteljice.

„Prvo im je ona bila majka, pa učiteljica. Uvijek ćemo stati uz nju. Ako treba, idemo pred Ministarstvo ali nećemo dozvoliti da direktor Jasmin provede spoj, plan koji je zamislio“, istakla je Hajrija Karić, roditelj.

 „Jer ovo je i emocionalno stresno za djecu i u suštini u ovakvoj situaciji niko ne misli na djecu. Mada kažu svi, ovdje su djeca bitna. Mi dođemo, nama Marevac priča o ratu, kako je on ratovao. To nas ne zanima“, navela je Mersida Vrnjak, roditelj.

Roditelji su na kraju poručili da nemaju ništa protiv nove učiteljice da predaje u školi koju pohađaju njihova djeca. Jedini cilj im je, kažu, da učiteljica Elvedina koja je predavala djeci tri godine – ostane.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia