online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Danas se navršilo 29 godina od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine formiran je 01. septembra 1992. godine u Sarajevu na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci Vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića. 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani BiH od agresije. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Formiranje prvog korpusa u uslovima neprekidne, svakodnevne borbe trajalo je nekoliko mjeseci. Po Nato standardima za formiranje ovakve formacije, koja je brojala oko 35000 vojnika, a na kraju rata preko 40.000, potrebno je najmanje 5 do 10 godina.

“Po prvi put u historiji glavni grad BiH je odbranjen, jer koliko puta je napadan. Svaki put je pao u ruke neprijatelja, ovog puta je obranjen zahvaljujući nosiocu oružane borbe Prvom korpusu, MUP-u i naravno građanima Sarajeva”, istakao je Vahid Karavelić, general Armije RBiH.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Prvi korpus je dao ogroman doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a za našu slobodu živote je dalo 6.585 boraca.

 “Prvi put u historji bih je formirana armija RBiH koja se borila za svoju državu. Mi ćemo I dalje stajati na braniku svoje domovine onoga što smo odbranili od 1992.do 1995 godine i neka se ne igraju. Treba da se traže mirna rješenja i suživot”, istakao je Taib Delalić, Općina Novi Grad.

A sa istoka i zapada retorika koja neodoljivo podsjeća na onu iz ’ 90-ih godina. Ambijent koji se stvara fašističkim izjavama i rasističkim komentarima podsjeća nas da rat drugim sredstvima, nije završio i još uvijek traje nekada većim, nekada manjim intenzitetom.

“Poruka nama, prije svega, jeste da popravimo sebe. Da ojačamo svoje društvo da barem malo ličimo na ljude koji su 90-tih poveli odbranu. Da se barem dijelom ponašamo kako smo se u ratu ponašali stavljajući interese društva prije vlastitih. Sve ove buke, halabuke, svi ovi fašisti oko nas imat će mnogo manje ambicija”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

U sklopu obilježavanja današnjeg dana, veterani Armije i MUP-a Republike BiH i delegacije posjetili su Šehidsko mezarje Kovači, gdje je iskazana počast borcima koji su živote dali za odbranu BiH i Sarajeva.

Sunčica Šehić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia