online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Održani protesti pred zgradom Vlade Federacije pod nazivom „Pet do 12 za naše rijeke“

Između 350 i 600 malih hidroelektrana moglo bi biti izgrađeno na području Bosne i Hercegovine, a to je razlog za današnji protest pred zgradom Vlade Federacije, pod simboličnim nazivom „Pet do 12 za naše rijeke“. Već ih je izgrađeno 109, a nastavak planirane izgradnje bi uništio ekosistem oko mnogih rijeka, poruka je sa protesta. Organizator skupa je “Koalicija za zaštitu rijeka BiH“. Cilj je zabrana gradnje malih hidroelektrana.

Protest pred zgradom Vlade Federacije – još jedan u nizu pokušaja da se spase rijeke i priroda koja ih okružuje. Ako se izgradnja malih hidroelektrana nastavi, posljedice bi mogle biti katastrofalne – rečeno je na protestu.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH u junu je usvojio i Deklaraciju o zaštiti rijeka, a rok za provođenje od tri mjeseca – već je probijen. Aktivisti su pokrenuli ovu kampanju, jer se nakon usvajanja Deklaracije u praksi nije puno promijenilo.

Borba protiv izgradnje hidroelektrana traje već dugo, a primjer rijeke Kruščice dokaz je da volja građana može promijeniti situaciju. Aktivisti danonoćno dežuraju da bi spriječili izgradnju hidrocentrale na ovoj rijeci.

Poruke s današnjeg protesta upućene su resornom federalnom ministarstvu, kao i Vladi. Neophodno je da nadležni shvate značaj zabrane izgradnje malih hidroelektrana.  

U toku protesta došlo je i službeno saopćenje premijera Fadila Novalića.

„Ja lično podržavam nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša. Kao veliki zaljubljenik u prirodu, uvijek ću podržati projekte za očuvanje okoliša. Mislim da su nam čiste rijeke bitnije od struje, mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski neovisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i takve predati narednim generacijama“, navodi se u saopćenju.

Iako riječi podrške jesu korak prema poboljšanju situacije, aktivisti poručuju da će biti zadovoljni tek nakon što se zakonski zaustavi pregrađivanje rijeka za male hidrocentrale. U slučaju da se ne promijeni situacija, najavili su i veće proteste.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia