online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Ovogodišnja povorka ponosa 14. augusta u 12 sati, pola sata ranije počet će i „Anti-LGBT” protest u Sarajevu

Ovogodišnja povorka ponosa biće održana 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom „Otpor sa margine“. Cilj je ističu organizatori ukazuju na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojima se LGBT osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. Ovaj događaj osiguravaće veliki broj policajca. Pola sata ranije počet će i „Anti-LGBT protest“ u organizaciji inicijative ,,Iskorak“.

Prva povorka ponosa, održana 2019. godine, dala je nadu osobama da se mogu boriti za svoja prava u BiH. Uticala je na predrasude u društvu, ističe jedna od organizatorica ovog događaja Lejla Huremović. Također naglašava da iako BiH ima Zakon o zabrani diskriminacije problem je u njegovoj provedbi.

„Isto tako postoji i krivični zakon kojim je zabranjena bilo koja vrsta govora mržnje ili pozivanja na nasilje i nasilje nad bilo kojom skupinom problem je implementacija i zakoni nisu dovoljni da bi se promjenila svijest svi mi građani i građanke vi mediji insitucije moramo zajedno da radimo kako bi se razbile predsrasude i kako bi svi poslali poruku da mržnja nije dobrodošla u ovu državu“, rekla je Lejla Huremović.

Okupljanje učesnika povorke je u 12 sati u parku Safeta Isovića, zatim će proći kroz Koševsku i Ulicu Maršala Tita, a krajnja tačka bit će Trg BiH. Slogan je „Otpor s margine“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS zatražilo je informacije od svih policijskih agencija u BiH, Interpola i zemalja regiona da li postoje operativna saznanja da bi učesnici ovog događaja mogli biti ugroženi.

Takvih informacija do sada nema ističe ministar Admir Katica. Dodaje da će u subotu će na ulicama Sarajeva biti više od 1.000 policajaca.

U 11 sati i 30 minuta ispred Vječne vatre bit će održan i protest časti i ponosa, u organizaciji inicijative „Iskorak“.

„I mi želimo iskoristiti to pravo izaći dići svoj glas protiv standarda i normi koje su zvanične kod te populacije koje se naravno želi nama predstaviti kao nešto sasvim normalno i prihvatljivo mislimo i vjerujemo i stojimo iza toga i na tome da ti nije ni normalno ni prihvatljivo i zbog toga se organizujemo da kažemo NE takvom načinu života i tim vrijednostima koje nam se evo naturaju na silu već drugi ili treći put u glavnom gradu države BiH u Sarajevu“, istakao je Sanin Musa.

U Sarajevu je zbog Povorke ponosa i Protesta časti i ponosa najavljena obustava pješačkog i motornog saobraćaja. Osim u 37 sarajevskih ulica, doći će i do izmjena u prometu u Ulici Maršala Tita – dionica od raskrsnice s Kaptolom do Kulovića ulice.

Amra Hamzić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia