online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: KJKP “Rad” smanjit će cijene zakupa parking mjesta u etažnim garažama u naseljima Dobrinja i Saraj Polje

Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad smanjiće cijene zakupa parking mjesta u etažnim garažama u naseljima Dobrinja i Saraj – Polje.
Osim toga, odlučeno je da se ide u njihovo čišćenje i rekonstrukciju. Rezultat je ovo prihvatanja zahtjeva građana tih naselja, odnosno prijedloga Općine Novi Grad.

U novogradskim naseljima Dobrinja i Saraj Polje, nalazi se jedanaest javnih garaža kojima upravlja preduzeće Rad. Agresorskim djelovanjem, mnoge od njih su oštećene. Od 1.460 mjesta na gornjim etažama, trenutno se koristi oko 400.

“Već više od decenije uglavnom gornje etaže garaža su prazne, zato što preduzeće koje upravlja njima drži, po mišljenju građana, visoke cijene. Jas am kao načelnik imao nekoliko sastanaka sa građanima koji su od mene tražili da se tu nešto promijeni. Ja nisam mogao ništa posebno uticati, obzirom da je komunalno prediuzeće Rad kantonalno i da je ono u sklopu resora Ministarstva komunalne privrede. Na tim skupovima je odlučeno da se pokrene jedna paticija kojom će se tražiti od Vlade KS da se omogući jeftinije parkiranje na gornjim nenatrkirvenim etažama”, rekao je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Rezultat peticije je 5.464 potpisa građana ovih naselja koji su tražili da, umjesto 40, cijena na gornjim etažama bude 20 maraka. Peticiju je načelnik Efendić predao premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. A zatim je održan i sastanak predstavnika Vlade Kantona i preduzeća Rad.

“Mi ćemo kao Vlada, i kao nadležno ministarstvo, ali Rad kao preduzeće, nastojati da rekonstruišemo sve garaže na tom području. Nadam se da će to biti do kraja godine. Mi ćemo određena sredstva izdvojiti za te namjene. S druge strane, u tom periodu dok ne bude to završeno, mi ćemo donijetio odluku na Vladi o smanjenju cijena zakupnine tih garaža do 25 posto”, rekao je Enver Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović kaže da će ovo ministarstvo subvencionirati gubitak preduzeća Rad što je oko 50 hiljada maraka mjesečno. Dok će popravke i rekonstrukcije biti između 20 i 30 hiljada maraka po garaži.

Načelnik Efendić predlaže da se donese kantonalna uredba kojim bi se omogućilo donošenje propisa o regulisanju saobraćaja u mirovanju.
“Puno građana nam se žali da imaju neravnopravan status u odnosu na firme koje se nalaze u blizini njihovih objekata kolektivnog stanovanja. U suštini, moralo bi se malo uvesti reda u tom smislu. Ne može važiti isto pravilo za ljude koji žive u određenoj zgradi i one koji dolaze u to naselje iz nekog drugog razloga”, rekao je Efendić.

Iz Rada napominju da je dosadašnja cijena parking u etažnim garažama bila oko 2 marke u donjim etažama, i oko 1,3 marke na gonjim – po danu.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia