online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Osposobljavanje naftnih terminala FBiH će moći djelovati na tržište ovim gorivom

Vlada Federacije počela je sa uspostavljanjem infrastrukture i obaveznih rezervi nafte. Nakon rekonstrukcije terminala u Živinicama, slijede iste aktivnosti, najprije na terminalu u Bihaću, a zatim i na terminalu u Blažuju kojeg je entitetska vlada nedavno dobila u svoje vlasništvo. Ova nafta može biti korištena i za stabilizaciju tržišta, poput slučajeva kada cijene ne budu realne.

Nedavno je potpisan ugovor po kojem je naftni terminal u Blažuju pripao Vladi Federacije. Pripremljeni je glavni izvedbeni projekti. Očekuju se da do kraja godine bude raspisan javni poziv za izvođenje građevinskih, tehničko-tehnoloških i ostalih radova kako bi terminal u Blažuju bio funkcionalan.
No, prije aktivnosti oko terminala u Blažuju, biće raspisan javni poziv za izvođenje radova na terminalu tečnih tereta u Bihaću što bi se moglo desiti do kraja oktobra.

U Živinicama je u martu otvoren prvi obnovljeni terminal. A novac za adaptaciju prve faze Blažuja je spreman, oko 16 miliona KM.
Rok za ispunjenje direktive je 2022. na 2023. godinu.

Jedna od prednosti je mogućnost plasiranja naftnih rezervi na tržište i kao komercijalni proizvod.

Uspostavljeni kapacitet Blažuja biće 46 u prvoj a u drugoj fazi još 40 miliona litara. Trebalo bi biti zaposleno još dvadesetak radnika.

Suad Karamustafić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia