SarajevoVijesti

TVSA/Video: Zbog pandemije ove godine nisu nabavljene vakcine protiv bruceloze, potrošene rezerve

Posljednjih 20 godina u kontinuitetu na području BiH prisutna je bolest kod životinja – Bruceloza. Ona je, nažalost, postala endemska prestavljajući, ozbiljan javnozdrastveni, klinički, veterinarski i ekonomski problem. Trenutno na području Kantona Sarajevo situacija je povoljna, no veterinari upozoravaju da je zbog koronavirusa skrenuta pažnja sa ove bolesti od koje oboljevaju i ljudi.

Sa većim ili manjim brojem oboljelih svake godine, u BiH se javi bruceloza. Ova bolest je na prvom mjestu u skupini bolesti koje se prenose sa životinja na ljude i to izravnim kontakntom sa zaraženim malim i velikim preživarima. Također, od bruceloze se može oboljeti, upozoravaju veterinari, i konzumacijom termički neobrađenih mesnih i mliječnih proizvoda.

Vakcinacija malih preživara i uzimanje krvnih uzoraka kod velikih glavna je preventivna mjera. No, ove godine nisu nabavljene vakcine zbog pandemije, već su trošene rezerve iz prošle godine, kažu veterinari. Veterinarska stanica Sarajevo ove godine vakcinisala je samo 1.500 malih preživara.

Vetrinarska satnica Sarajevo na području Vogošće imala je 8 slučajeva bruceloze kod goveda koja su eutanazirana. Također, vakcinisano je 1.500 malih preživara dok je 800 uzoraka krvi goveda poslano na analizu.

Vakcine bi trebale stići u januaru naredne godine. Podrobniju informaciju o nabavci vakcina i da li je riješen problem sa ušnim markicama, kojih je također nedostajalo, pokušali smo dobiti od ureda za vetrinarstvo BIH.

No odgovor nismo dobili, ali zato veterinari apeluju da se vakcine nabave na vrijeme, kako bi se preventivne mjere mogle sprovesti početkom proljeća kad se upravo bruceloza pojavljuje.

Isto tako, traži se uvođenje nultog popisa svih životinja na jednom domaćinstvu kako bi se provele propisane preventivne mjere. Nadalje, mora se ići i na dodjelu jednog područja određenoj veterinarskoj stanici kao što je slučaj sa održavanjem puteva.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.