online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Općina Stari Grad donirala 15 plastenika porodicama

Općina Stari Grad i ove godine, donirala je 15 plastenika porodicama koje se žele baviti plasteničkom proizvodnjom. Cilj je podržati i potaknuti stanovnike ove Općine na poljoprivrednu proizvodnju. U ovu svrhu Općina je izdvojila blizu 45.000 KM. A poljoprivrednicima koji su aplicirali za sjemenski materijal podijeljeno je 800 kg sjemenskog krompira i 70 kg sjemenskog crnog luka.

Plasteničkom proizvodnjom ove godine odlučio se baviti i Muhamed Fetahović sa Širokače, demobilisani borac u penziji i otac dvoje djece. Kaže, odlučio se na ovaj korak, jer trenutna primanja koja njegova porodica ima nisu dovoljna za normalan život.

„Prvo bavljenje nikad nisam imao pojma o poljoprivredi. Neko mi od komšija pomogne. Komšija jedan on ima već dugo 13 godina se bavi, iznad mene stanuje, on mi je pomogao. Rođak mi je došao da isfreza“, rekao je Fetahović.

Prije četiri godine poljoprivrednom proizvodnjom počela se baviti i 81-godišnja Asija Kamber. Ove godine dobila je sadni materijal, te je u plastenik zasadila paprike, paradajz i drugo povrće, a uskoro očekuje i prve plodove. Prije, 25 godina, čisteći baš ovu baštu u kojoj se nalazi plastenik, Asija je stradala od mine, ostavši bez obje noge i jedne ruke, što ovu vrijednu ženu nije pokolebalo u njenoj namjeri da se bavi poljoprivredom.

„Znaš šta je meni, ovo isto kada odem negdje na izlet. Kad dođem ovdje. Sve čupam travu, vodu donosim, zaljevam, ono što mogu. Ja bih se ubila od dosade.  Ne mogu da sjedim, ono kao što ima žena. Ja ne mogu“, rekla je Kamber.

Općina Stari Grad je u posljednjih 13 godina podijelila više od 220 plastenika kao i drugih vidova pomoći za poticaj poljoprivredi, a za te namjene je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka.

„Moram kazati da ćemo u narednom vremenskom periodu takođr preko Njemačke humanitarne organizacije organizovati dodjelu jos šest velikih profesionalnih plastenika od 100 kvadrata sa svom pratećom opremom. Ove godine smo također učestvovali u dodjeli sadnog materijala tako da na taj način jednostavno ljudima pomognemo sa aspekta prije svega finansijskog kako se u tom dijelu ne bi izlagali određenim dodatnim troškovima. Nego izvolite sadni materijal a vi se dalje brinite što se tiče sadnog uzgoja“ istakao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad svake godine osigurava i značajna sredstva za podršku bavljenju pčelarstvom, stočarstvom, za dodjelu sadnica voća i svega onoga što može pomoći stanovnicima ove općine a koji žive od obrade svoje zemlje.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia