online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: KS nabavlja 200 hiljada Sputnik vakcina, prva isporuka u junu

Federacija Bosne i Hercegovine još nije uspjela nabaviti ni jednu vakcinu protiv koronavirusa direktno od proizvođača. Vlada Federacije planira zaključivanje tri ugovora za nabavku vakcina, a to su Sinopharm, Pfizer i Sputnik V. Pregovore o nabavci ruskih vakcina vodi Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Vladom Federacije. Premijer Kantona Sarajevo saopštio je da su pregovori u završnoj fazi, te da bi prve doze Sputnik V vakcina trebale biti dopremljene u junu.

Između 20 i 30 000 vakcina Sputnik V biće dopremljeno u našu zemlju u junu, zahvaljujući ugovoru koji će Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Vladom Federacije BiH potpisati sa Ruskim fondom za direktne investicije, poručio je premijer Kantona Sarajevo. Riječ je o prvoj isporuci od planiranih 500 000 doza ruske vakcine koje Vlada Kantona Sarajevo zajedno s Vladom Federacije planira kupiti. Pregovori o kupovini su trajali mjesecima.

“Priznali su da smo mi jedno vladino tijelo iako nismo država i takmičili se sa najvećim državama za te količine i da će nama dati cijenu koje dobijaju sve druge države a to je najpovoljnija moguća cijena, 9,95 dolara po dozi. Velefarmacija Bosnalijek koja će biti transporter, koja će biti taj uvoznik zvanični jer Kanton ne može direktno uvoziti, odlučili su se da će uzeti minimalne zakonske marže, bez zarade”, rekao je Edin Forto, premijer KS.

VLADA FEDERACIJE BIH:

Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država. Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci vakcine Sputnik, u količini od 500.000 doza i to je u završnoj fazi.

Planirano je da 200 hiljada vakcina bude isporučeno Kantonu Sarajevo, a 300 hiljada ostatku Federacije BiH. No, prije potpisivanja ugovora sa ruskim proizvođačem, potrebno je riješiti niz procedura u našoj zemlji.

“Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenje Skupštine KS da ja ispred Vlade Kantona Sarajevo potpišem taj ugovor, da Zavod zdravstvenog osiguranja plati dio vakcina koje idu za Kanton Sarajevo koje smo dogovorili sa Federacijom i da takav potpisan ugovor damo Vladi Federacije koja će biti supotpisnik i onda da takav ugovor pošaljemo u Moskvu na potpies”, naglasio je Forto.

Kompanija Bosnalijek je odigrala ključnu ulogu u nabavci vakcina Sputnik V.

BOSNALIJEK:

Uzimajući u obzir da je Rusija jedno od najvećih izvoznih tržišta kompanije Bosnalijek, te zahvaljujući  jako dobrim odnosima sa različitim državnim nivoima u oblasti zdravstva uspostavili smo kontakte sa Ruskim fondom za direktne investicije i sretni smo što je to u konačnici rezultiralo mogućnošću potpisivanja ugovora o direktnoj nabavci vakcina, koja će Kantonu i Federaciji BiH omogućiti nabavku vakcina po tvorničkim cijenama, bez uplitanja bilo kakvih posrednika, što je najjeftniji i najefikasniji način nabavke. Prema ugovoru, Bosnalijek je u obavezi da, kao ovlašteni uvoznik , pribavi sve neophodne dozvole i saglasnosti za uvoz, te obezbjedi realizaciju transporta vakcina iz Rusije do centralne tačke Zavoda za javno zdravstvo, te izvrši plaćanje prema proizvođaču vakcina.

Ukoliko posao bude uspješno realizovan, ovo će biti tek drugi primjer direktne nabavke vakcina protiv koronavirusa u našoj zemlji. Vlada RS-a je ranije uspjela direktno nabaviti oko 50 000 vakcina protiv virusa SARS-COV-2.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia