online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS još nije upućen u skupštinsku proceduru, brojne zamjerke

Aktuelna većina u KS ima i problem s novim Zakonom o visokom obrazovanju. Iako je bilo planirano da se u skupštinskoj proceduri nađe do kraja juna, evidentno je da se to neće desiti.

Brojne zamjerke na predloženi nacrt imaju u  akademskoj zajednici, kao i u Studentskom parlamentu.

Komisija koja je kreirala Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS imala je 25 članova i, kako tvrdi ministrica nauke i visokog obrazovanja, ovaj dokument je rezultat rada akademske zajednice.

Više od 200 članova akademske zajednice UNSA potpisalo je saopćenje u kojem su naveli sve nedostatke Nacrta zakona o visokom obrazovanju – od vrednovanja naučno-istraživačkih radova, preko marginalizacije određenih oblasti do namjere da se UNSA izjednači s privatnim univerzitetima. Ministrica smatra da se većina zamjerki odnosi na jedan član.

I profesori i studenti ovaj nacrt ocjenjuju kao treniranje strogoće, s obzirom na to da su se nakon pandemije očekivale olakšice i rješavanje dosadašnjih problema. Studenti poručuju da bi ovakvim zakonom izgubili i prava za koja su se ranije uspjeli izboriti, a čiji zahtjevi kao članova Komisije – nisu uvaženi.

SPUS smatra da je cilj zakona povećanje budžeta KS, a ne povećanje kvaliteta studija.

Studentski zahtjevi, prijedlozi i amandmani koje je SPUS upućivao nisu bili prihvaćeni, odnosno bili su prihvaćeni do jednog dijela kada nam je na posljednjoj sjednici komisije prezentiran jedan prednacrt na kojem smo se trebali izjasniti da li smo za ili protiv, koji je apsolutno negirao sve one dogovore koji su napravljeni u toku rada te komisije i u toku rada radne grupe.

Do konačnog usvajanja zakona postoji mogućnost izmjena. Kada će se o nacrtu Zakona o visokom obrazovanju raspravljati u Skupštini Kantona Sarajevo – još nije poznato. A to je djelimično, kako je kazala ministrica Husić-Mehmedović, posljedica otpora studenata i akademske zajednice.

Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia