online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Još nije poznato da li će Vlada KS realizirati najavljenu nabavku vakcina s Vladom FBiH

A priče o vakcinama su gotovo svakodnevna tema zadnjih mjeseci. Polovina je juna, a od najavljenih vakcina i dalje nema ništa.

Mnoge je u maju obradovala vijest da KS zajedno sa Vladom FBiH kreće u nabavku 200.000 doza Sputnjik V vakcine.

Ipak ,radost je kratko trajala, a umjesto vakcina dobili smo nova prepucavanja na relaciji Kanton – Federacija. Umjesto rezultata, samo prazna obećanja.

Još sredinom januara ove godine iz Vlade KS najavili su da će putem ZZO osigurati dva miliona maraka za nabavku vakcina za građane KS.

„Slušajući ovaj zajednički program COVAX, očigledno je da nećemo dobiti dovoljne količine, to je već jasno i mi moramo dati sve od sebe da budemo efikasniji nego što smo navikli. Mora postojati način da se nađu vakcine –  mora“, rekao je Edin Forto premijer KS.

I Vlada KS nakon toga je mjesecima tražila načine, pregovarala s proizvođačima, slala dopise drugim državama, ambasadama, kompanijama… Sredinom aprila, KS je s Federacijom potpisao sporazum o zajedničkoj nabavci Sputnjika i objedinjavaju zahtjeve prema Ruskom investicionom fondu.

 „Koji su rizici ovog procesa – rizik procesa je činjenica da smo pregovarali sa proizvođačem koji ima monopolistički položaj, ne govorim ovo u negativnom smislu, dobili smo ugovor koji u principu znači uzmi ili ostavi“, istakao je premijer.

U međuvremenu, krajem maja održana je i Sjednica SKS koja je dala odobrenje Vladi da krene dalje s procesom nabavke. S obzirom na brojne čestitke zastupnika, sve je izgledalo kao da je potpisivanje ugovora s ruskom stranom samo formalnost.

No, je li baš nabavka vakcina iznad svih političkih pitanja  –  pita se javnost, ali i premijer Vlade KS zadnjih dana. Baš kada je ugovor s predstavnicima Ruskog investicionog fonda trebalo da bude potpisan –  s federalnog nivoa izrazili su zabrinutost zbog isporuke druge doze koja je predviđena do 90 dana. I tada kreću nova prepucavanja.

„I zaista nam nije jasno zasto KS smeta ono sto trazi struka i zasto bespotrebno uznemirava javnost. Mislim da sve nedoumice trebaju biti rjesene u okviru institucija. Pozivam ih da u okviru institucija nastavimo saradnju a vse u cilju nabavke vakcina za gradjane“, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

A šta podrazumijeva nastavak saradnje Federalne i Kantonalne – pitali smo Vladu Federacije. Interesovalo nas je odustaju li od nabavke ruskih vakcina i jesu li spremni eventualno korigovati uslove da bi potpisali ugovor? Odgovorili su da su upit proslijedili Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH. Taj odgovor nismo dobili. Stoga, još je nejasno da li će Federacija na kraju odustati od zajedničke nabavke vakcina te da li će KS uspjeti ispregovarati 200.000 doza Sputnjika. Od premijera Edina Forte dobili smo odgovor da još čekaju odgovor iz Rusije da li se pregovori mogu nastaviti bez Federacije.

Berina Bevrnja – Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia