online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Nabavka udžbenika i školskog pribora još je jedan problem koji muči roditelje u KS

Nabavka udžbenika i školskog pribora još jedan je problem koji muči roditelje u Kantonu Sarajevo. Minimalna plata za koju dosta njih radi, pa i ona prosječna od 980 KM u Federaciji, ne može pokriti izdatke koje početak školske godine pravi. Besplatni udžbenici za obavezno školovanje odavno je zaboravljeno, a olakšice koje ponudi resorno ministarstvo, je samo kap vode u moru.

Približno stotinu i osamdeset maraka potrebno je izdvojiti za komplet knjiga za osnovce, i tu nije kraj. Nabavka školskog pribora, računarske opreme, odjeće, obuće, dodatno opterećuje ionako mala finansijska primanja roditelja.

„Definitivno jedan veliki problem za roditelje, posebno za one sa dvoje I više djece/učenika iz prostog razloga prije nekada davno, roditelji su mogli kupovati udžbenike nove i znajući da će to ostati za mlađe dijete. Sada to više nije slučaj. N federalnom nivou za svaki predmet imamo odobreno po nekoliko udžbenika svaki nastavnik ima pravo da odluči koji će udžbenik da koristi“, navela je Elvira Kavazović, Vijeće roditelja KS.

Promjena nastavnika po razredima, uglavnom znači I promjenu autora. To u praksi znači da je udžbenik iz prethodne godine nevažeći, pa tako nije moguće da ostane narednoj generaciji.

„Vijeće roditelja KS već godinama insistira na tome da se usvoji zakon o udžbenicima što bi značilo jedan predmet jedan udžbenik. U tom slučaju to bi bilo znatno olakšanje za roditelje odnosno za njihov budžet“, istakla je Kavazović.

„Skupština KS je donijela zakon o udžbenicima koji u zadnje tri godine uopšte nije zaživio. Taj problem se odgađa zbog toga što je direktno vezan za nepostojanje kapaciteta pri ministarstvu, odnosno čeka se već više od tri godine da zaživi institut sa preduniverzitetsko obrazovanje koje bi trebalo da se bavi udžbeničkom politikom“, rekao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Nadležna ministarstva i lokalne zajednice djelimično se uključuju u rješavanje problema, međutim sistemskog rješenja nema.

Sarajevski, za razliku od ostalih kantona, u zadnjih pet do šest godina izdvaja najmanje novca za nabavku udžbenika, tvrdi predsjednik Zajednice izdavača u BiH Muamer Spahić.

U Vijeću roditelja se pitaju, ako je osnovno i srednje školovanje obavezujuće i besplatno – zašto nisu udžbenici besplatni. Također tvrde da je rješenje možda u digitalnim udžbenicima ili nekom drugom načinu, a s čime su se složili u Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja.

„Osnivač odnosno nadležna institucija bi trebala obezbjediti sve što je neophodno školi pa tako I udžbenike I osnovna pomagala. Međutim mi imamo situaciju gdje se kupe politički poeni, gdje neke lokalne zajednice negdje kupuju prvačićima knjige“, rekao je Sivro.

Iako su za roditelje cijene udžbenika previsoke, izdavači kažu drukčije.

“Izdavači udžbenika barem na bosanskom jeziku imaju najjeftinije udžbenike u regionu, osim engleskog jezika koji su strani udžbenici I na njihovu cijenu ne može se uticati.Cijene se kreću od 10 do 11 KM pa i 13 KM“, naveo je Spahić.

Kako je kazao Spahić, Kanton Sarajevo, iako najbogatiji u Federaciji, najmanje novca izdvaja za nabavku udžbenika. Neki kantoni izdvajaju i četiri puta više novca u ovu svrhu, a rade po principu jedan predmet- jedan udžbenik.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia