online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Troškovi kućne izolacije idu na teret budžeta kantona

A pored psiholoških posljedica na zdravlje građana, veliki problem predstavlja i ekonomski aspekt zivota. Određivanje izolacije u slučaju zaraze kao i kontakta sa osobom pozitivnom na COVID-19 mnogim građanima onemogućava rad i finansijski opstanak. Međutim malo je onih koji znaju da trošak kućne izolacije snosi kanton.

Prema Članu 47. zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donose se rješenja o kućnoj izolaciji kao i to da troškovi ove izolacije padaju na teret budžeta kantona, a u kojem također nije navedena razlika između zaposlenih i nezaposlenih osoba.

 „To je važeći zakon prema kojem je ministar zdravstva FBiH u julu ove godine proglasio stanje epidemije u FBiH. U tom zakonu se ne pominju samo zaposleni. Taj član zakona se odnosi na sve građane“,  kazao je Eldar Dizdarević, ekonomski analitičar.

Ono što Dizdarević ističe jeste zaštita prava građana, te da se prilikom određivanja izolacije građani nedaju zavarati i da traže rješenje kako bi imali pravo na naknadu troškova.

„Ovaj zakon se ne odnosi samo eksluzivno na zaposlene. Ja bih predložio građanima, obzirom da kantonalne vlasti izbjegavaju primjenu ove odredbe od strane nadležnih, da upute pismene zahtjeve za pokrivanje troškova a što ih slijeduje prema ovom zakonu“, kazao je Dizdarević .

Odgovor od nadležnih organa do emitovanja priloga nismo uspjeli dobiti, a svakako dodatni problem je što niko u ovom periodu ne obavlja funciju Ministra zdravstva.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia