online slots game malaysia
SarajevoVijesti

(TVSA/Video) KUIP: Izvršen nadzor bolničkih kapaciteta u Općoj bolnici

Federalna uprava za inspekcijske poslove nije obavila inspekcijski nadzor  u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta. Ovo je bio jedan od zaključaka Vlade KS, prema kojem su trebale postupiti Federalna i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su istakli da oni postupaju po naredbama nadležnih federalnih organa uprave, odnosno Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog štaba civilne zaštite, te Vlade FBiH. Inspekcijski nadzor je izvršen u Opštoj bolnici.

Zaključkom Vlade KS naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da zajedno sa predstavnicima Kriznog štaba KS obavi inspekcijski nadzor u JU Opšta bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta ustanove za liječenje COVID pacijenata. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je ova ustanova od 315 raspoloživih kreveta 97 obezbijedila za COVID pacijente sa lakše i srednje teškom kliničkom slikom.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je Naredbom od 26.oktobra naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao i opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19. Federalna uprava za inspekcijske poslove danas nije kontrolisala provođenje ove naredbe na KCUS-u. Istakli su da oni postupaju po naredbama nadležnih federalnih organa uprave.

Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja naredbe, a za njeno provođenje odgovorni su direktori i upravna vijeća zdravstvenih ustanova, svako u okviru svojih zakonom utvrđenih nadležnosti. Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH.

U Opštoj bolnici kažu kako će do sredine decembra najvjerovatnije biti gotov izolatorij za smještaj COVID pacijenata, koji će biti smješten u objektu bivše garnizone ambulante.


Rok od 72 sata za stavljanje 30 posto bolničkih kapaciteta za liječenje COVID pacijenata u FBiH je prošao. Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu kako su izvještaje podnijele sve ustanove iz osam kantona, osim Kantona Sarajevo i Srednjebosanskog kantona.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia