online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Predstavljeni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja u 12 jedinica lokalne samouprave

„Lokalne samouprave u BiH – odgovornost i otvorenost u radu“ naziv je događaja na kojem su prezentovani finalni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 jedinica lokalne samouprave. Prezentovano je i istraživanje otvorenosti 145 opština i gradova u 2019. koje je provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti.  

Opština Stari Grad je lider među lokalnim zajednicama u BiH kada su u pitanju ispunjena obećanja i transparentnost. Ispunili su čak 87 posto obećanja, dok je transparentnost na visokih 72 posto.  

„Treću godinu zaredom po pitanju oba segmenta lider u BiH. Ne samo ispunjenost obećanja, nego i transparentnost“, rekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

On se zahvalio kompletnoj administraciji koja je pokazala da su jednostavno tu radi građana, a ne građani radi njih.

Općina Novo Sarajevo, prema lokalnom indeksu otvorenosti, našla se na petom mjestu u BiH. Stalna komunikacija s građanima, unapređenje službene web-stranice i neprekidan rad na poboljšanju rezultata – doprinijeli su da i ova lokalna zajednica bude među prvih pet.      

„To ustvari znači da smo se u prethodnom periodu potrudili da sve ono što je bilo do nas uradimo u što je moguće boljoj formi kako bi smo zadovoljili ono što nam je osnovna funkcija, a to je rješavanje problema građana“, rekao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

On je naglasio kako bi rezultat bio još bolji kad ne bi postojao ovako složen sistem uprave, te je dodao da većina stvari na kojima su insistirali nisu zavisile samo od njih.

Lokalne zajednice u BiH su u proteklih godinu dana bile zatvorenije prema građanima nego godinu ranije. Prethodne godine je lokalni indeks otvorenosti bio 34, a ove je 33 posto, pokazuje istraživanje.

„Općina Novi Grad je na 18. mjestu dok je Općtina Centar čak na 40. mjestu. Razlog za ove rezultate jeste prevashodno zato što ove općine nisu odgovorile na upitnike koje smo mi njima uputili. Općina Novi Grad nije uradila nikakva poboljšanja u odnosu na prethodne godine mandata. Kada je riječ o Opštini Centar, oni su zaista napravili redizajn nove stranice“, rekla je Denira Karović, UG „Zašto ne“.

Predstavljeni su i rezultati druge godine monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 jedinica lokalne samouprave u BiH u periodu od 2016. do 2020. Monitoringom su obuhvaćene i četiri gradske opštine u Sarajevu.

Nažalost, veliki broj lokalnih zajednica ne dostavlja informacije od javnog značaja. Samo 14 lokalnih zajednica ima budžet za građane. Javne rasprave se provode u samo 7 posto institucija lokalne samouprave. 

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia