online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Radnici komunalne privrede pred štrajkom zbog zaključka Skupštine KS o moratorijumu na zapošljavanje

Prema zaključku Skupštine Kantona o moratorijumu na zapošljavanje, najviše će pogoditi komunalnu privredu. Preduzeća iz ove branše neće moći zadržati radnike koji su bili pod ugovorima i tim će doći u pitanje pružanje komunalnih usluga a neke firme bi mogle obustaviti pojedine svoje djelatnosti kao što je zimska služba, poručili su nadležna kantonalna ministrica i sindikat.

Prema procjeni Sindikata komunalne privrede, približno 450 radnika ostaće bez posla. Oni su bili primljeni na neodređeno vrijeme putem ugovora koji su im stalno produžavani. Sada zbog Zaključka Kantonalne skupštine od 28. septembra, oni više ne mogu biti produženi, ističu u granskom sindikatu.

Zato Sindikat traži hitnu sjednicu Skupštine Kantona na kojoj bi Zaključak stavila van snage. I Vlada Kantona i resorno ministartsvo tražili su, ističe ministrica, promjenu odluke, no to zastupnici nisu prihvatili.

No ono što je najveći problem jeste da je zaustavljeno imenovanje upravljačkih organa, odnosno nadzornih odbora. To je slučaj u Pokopu i Radu, a to za posljedicu ima da se ne mogu donositi krucijalne odluke za poslovanje firmi, poput javnih nabavki.

Preduzeće Rad neće moći registrovati 70 vozila, što će se odraziti na odvoz komunalnog otpada. Odluka je također onemogućila i unutarnju preraspodjelu radnika, što će uzrokovati da će u pojedinim firmama biti obustavljene neke djelatnosti, upozoravaju iz Ministarstva i Sindikata.

Ukoliko odluka ne bude promijenjena, Sindikat komunalne privrede upozorava da će krenuti u organizaciju štrajka. Na ugroženost egzistencije zaposlenih, ukazuju i iz Sindikata Sarajevošuma jer neće biti produžen ugovor za 100 radnika iz proizvodnje. Time bi, ističu, bio zaustavljen rad firme.

Goran Morić, TVSA

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia