SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO: Hoće li KJKP “Tržnice – pijace” d.o.o. Sarajevo posati privatno

Hoće li Javno KJKP “Tržnice -pijace” postati privatno? To je predmet dva postupka koji se vodi na Općinskom sudu Sarajevo. Tužbu su podgli bivši i neki sadašnji radnici preduzeća s ciljem da im se prizna status dioničara i ako bi se to desilo oni bi bili većinski vlasnici kapitala. Procjenjena tržišna vrijdnost imovine preduzeća je 50 miliona maraka.

Prvim sudskim postupkom tužitelji traže da se upiše priznato dioničarsko pravo. Prema riječima njihovog advokata to je pravo utvrdio ureda za reviziju a stečeno je upisom dionica 1991.g. prema Markovićevom zakonu o privatizaciji.

Uprava i njihov advokat ističu da je 1989. godine Skupština grada donijela odluku kojem je preduzeće proglašeno da je ono  od društvenog interesa i javno.No tu odluku radnički savjet nije ispoštovao i tada se grad obratio ustavnom sudu BiH koji je presudom utvrdio da je odluka Skupštine bila zakonita.

Rukovostvo sindikata preduzeća istiće da nisu našli u prijeratnim platnim listama izdvajanje na ime uplate za dionice.

Namjeru prijeratnog rukovostva da preduzeće pretvori u dioničarsko drušvo na osnovu fiktivnih dionica osujetio je na sudu Gradski sekretarijat 1995.g.

Tim je ispoštovana odluka Skupštine grada i presudu Ustavnog suda a preduzeće registrovano kao javno. No tim nije prestalo nastojanje tadašnje uprave da preduzeće ipak bude dioničarsko.

Sindikat preduzeća smatra da iza svega stoji krupni kapital zainteresovan za atraktivne lokacije koje imaju Tržnice – pijace.

Očekuje se uključivanje Vlade KS i Skupštine Kantona te kantonalnog pravobranilšatva u zaštiti javne imovine. Završno ročište u ovom predmetu zakazano je za 22 februar ove godine na općinskom sudu. No tu nije kraj jer drugim postupkom traži se da sud utvrdi je li bila zakonita privatizacija 1991.godine.  

 Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.