SarajevoVijesti

Forto-Sattler: Uskoro donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johann Sattlerom o projektima iz oblasti zaštite okoliša, energetske efikasnosti, te borbi protiv korupcije.

Forto je poručio kako je za Vladu vrlo važno donošenje i usvajanje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo, čime će biti zabranjeno zapošljavanje najbliže rodbine izabranih i imenovanih dužnosnika.

Također, upoznao je ambasadora Sattlera da Vlada planira donijeti novi zakon o saobraćaju i formirati agenciju za javni prijevoz, uz definisanje standarda u javnom prijevozu, uključujući i ekološke.

– Namjera nam je da u saobraćaju imamo električne autobuse, te da sistemski pristupimo transformaciji javnog prijevoza koja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine – najavio je Forto.

Dodao je kako uskoro stiže 25 novih, niskopodnih trolejbusa, za koje će Kanton platiti oko 14 miliona eura, a kupovina se finansira zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I rekonstrukcija tramvajskih šina planirana je za proljeće, kao i uvođenje nove trolejbuske linije prema Vogošći, koja je postojala prije rata.

Na sastanku je poseban akcent stavljen na zaštitu okoliša i čist zrak, a jedan od značajnijih projekata u tom pravcu je utopljavanje kuća i zgrada.

Sattler je naglasio da je Evropska unija spremna podržati mjere ka efikasnijoj borbi protiv zagađenja zraka.

Informisao je premijera i o planiranom otvaranju prostorija EU Info centra ove godine u prizemlju zgrade u ulici Maršala Tita 62 kod Vječne vatre, kao novo mjesto okupljanja za mlade i civilno društvo.

Tema razgovora bili su i planovi izgradnje biciklističke staze od općine Stari Grad do Pala.

Kako je rečeno, radi se o projektu rekonstrukcije trase uskotračne pruge Sarajevo-Pale gdje bi na potezu od Stare željezničke stanice na Bistriku do Stare željezničke stanice na Palama bila izgrađena biciklistička staza, a te radove podržat će Evropska unija, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.