SarajevoVijesti

TVSA/Video: Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja, ubijeno je 26 građana Sarajeva, 108 je teže ili lakše ranjeno

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje, obilježeno je 29 godina od masakra u ulici Ferhadija, nekadašnjoj Vase Miskina. Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja, ubijeno je 26 građana Sarajeva, a njih 108 je teže lili lakše ranjeno. Međunarodni sud u Hagu je zbog opsade i granatiranja Sarajeva osudio generale Vojske RS-a Stanislava Galića i Dragomira Miloševića, te bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Slobodan Milošević, optužen da je vođa udruženog zločinačkog poduhvata, je preminuo tokom suđenja.

Kobnog 27. maja 1992. ubijeno je 26 građana Sarajeva, a njih 108 je teže ili lakše ranjeno. Bio je to prvi veliki masakr u opkoljenom Sarajevu, koji je jasno pokazao namjeru agresora. Meta su bili civili koji su čekali u redu za hljeb.  

Po komandnoj odgovornosti su presuđeni ratni zločinci Galić, Milošević, Karadžić. Očekujemo pravosnažnu presudu Mladiću i očekujemo da ona bude potvrđena onako kako je prvostepena. Naša zadaća, naša budućnost, temelji se na historiji, na pamćenju na sjećanju, na  njegovanju kulture sjećanja, ako ne zbog nas onda zbog generacija koje dolaze”, rekla je Sanida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata.

Šefika Skorupan je došla da oda počast ubijenim sugrađanima, jer je i sama civilna žrtva rata. Ranjena je granatom koja je 1993. ispaljena iz Nedžarića u vrijeme primirja.   

Djeca opkoljenog Sarajeva se sjećaju svojih ubijenih vršnjaka, komšija, sugrađana. Sjećaju se borbe koju su njihove porodice vodile da opstanu u gradu pod opsadom, u kojem nije bilo hrane, vode, lijekova.

“Nedužni ljudi su ubijeni, ne zato što su mrzili, ne zato što su željeli rat, ne zato što su željeli da vode bilo kakve negativne politike. Oni su željeli samo da prežive. Željeli su se izboriti za svoju porodicu i to je bio njihov jedini grijeh. Agresor nije birao ni vrijeme, ni mjesto, ni nacionalnost, ni godine”, istakla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.         

“Imao sam samo dvije, tri, ali se sjećam u par navrata baš kada su granate pale kao na ovom mjestu i gdje smo izgubili neke svoje prijatelje koji su bili maloljetni. Iako sam bio mlad, ostalo mi je to u sjećanju i to nikad neću zaboraviti i uvijek ću se prisjećati tog”, izjavio je Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Dostojanstvo, ponos i tolerancija građana opkoljenog Sarajeva je sačuvala ideju multietničke Bosne i Hercegovine. Žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, ističe predsjedavajući Skupštine KS.

“Trebamo učiniti sve što je u našoj moći da ih nikada ne zaboravimo, da pošaljemo poruku mladim generacijama kako je krvavo stečena ova država Bosna i Hercegovina i da je trebamo čuvati i ako bude trebalo, opet je braniti životima. Rekao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

 Tokom opsade Sarajeva ubijeno je više od 11 500 građana Sarajeva. Među njima 1 601 dijete. Opsada je trajala 1425 dana i jedna je od najdužih u historiji čovječanstva.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.