SarajevoVijesti

Dević: Vlada KS priznala grešku,zakoni se moraju razmatrati u redovnoj proceduri

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Mahir Dević izjavio je danas da je Vlada KS konačno shvatila da zakone mora slati u redovnu proceduru, kako je propisano Pravilnikom o radu, a ne hitnu, kako su to već nekoliko puta uradili.

Dević je kazao da se radi o izmjeni Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, koji je razdvojio ministarstvo obrazovanja na dva, a spojio dva ministarstva u Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

– Taj zakon se sada samo zove zakon o ministarstvima i upravi, a predložili su ga u nacrtu. Ovim su pokazali da su svjesni da bi to Ustavni sud Federacije BiH ocijenio neustavnim – istakao je Dević danas na pres-konferenciji.

Dević je također upozorio na Uredbu o zapošljavanju koju je usvojila Vlada KS, a koja omogućava da se uposlenici u institucijama KS prebacuju s jednog mjesta na drugi, kršeći procedure Agencije za zapošljavanje, što je nazvao ‘političkim uhljebljivanjem’.

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić kazao je da je Vlada KS stavila van snage Oluku o ventilacionim koridorima, kojom se ograničava spratnost zgrada na mjestima gdje je neophodna fluktuacija zraka, što daje šansu za zloupotrebu ‘lažnim investitorima’.

– Lažni investitori su oni koji kupe zemlju  gdje je određena mala spratnost ili čak nikakva. Nakon što investitor stranačkim putem promijeni urbanističke planove  u općinskim vijećima, to zemljište proda po mnogo skupljoj cijeni stvarnim investitorima – pojasnio je Zahiragić.

Također je upozorio i na transparentnost dodjele grant sredstava  Ministarstva kulture i sporta KS.

– Iako je prošla vlada uvela sistem da  sredstva mogu dobiti samo oni koji ih pravdaju, vidjeli smo da su ove godine velika sredstva dobili oni koji ih nikada nisu pravdali – kazao je Zahiragić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.