online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Edin Forto bi ponovo mogao biti premijer KS

Edin Forto bi ponovo mogao biti premijer Kantona Sarajevo. On je za sada jedini zvaničan prijedlog na ovu poziciju ispred Naše stranke. Zastupnici nove skupštinske većine kažu kako je rano govoriti o kadrovskim rješenjima, budući da stranke rade na revidiranju mjera koje se trebaju provoditi u narednom periodu. Nije isključeno da se neki kadrovi, koji su činili Vladu „Šestorke“, vrate na ministarska mjesta. Sve stranke i zastupnici koji čine novu većinu, u narednom periodu moraju predložiti kandidate za ministre iz stranaka, ali i nezavisne stručnjake.

U narednih 30 dana biće zakazana sjednica Skupštine KS, na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o povjerenju Vladi. Nakon toga se kreće u izbor nove Vlade KS, treće od opštih izbora. Svoj potpis za smjenu aktuelne Vlade prvi je stavio dojučerašnji zastupnik Stranke demokratske akcije Aljoša Čampara. On kaže da će se boriti da u novoj Vladi ministri budu mladi obrazovani ljudi, koji imaju kapacitet da rješavaju probleme koje aktuelna Vlada nije uspjela riješiti.

„Borit ću se protiv toga da u novoj Vladi KS neki pojedinci imaju svoje ministre, svoje resore, direktore, preduzeća, svoje domove zdravlja, to je pogubno za građane KS. Ako neko tako bude tako razmišljao, ja neću biti dio te parlamentarne većine. Onda ne trebamo ništa raditi, neka ostane ovako“, istakao je Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS.

S druge strane, njegov kolega Damir Nikšić kaže da će tražiti jedan od resora, kako bi mogao popravljati stanje u KS. To bi mogao biti resor komunalne privrede ili zaštite okoliša.

„Mi trebamo da postavimo dobre ljude, eksperte, koji su nisu političari, koji nisu vični da sa medijima barataju. To su eksperti, to su štreberi, treba ih zaštitit i treba nam velika podrška građana, da pogura ekspertnu Vladu“, rekao je Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini KS.

Na formiranje ekspertske Vlade poziva i načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić. On smatra da bi takva Vlada, uz podršku svih stranaka u Skupštini KS, trebalo ovaj mandat da privede do kraja i posveti se rješavanju konkretnih problema, umjesto kadrovskom politikom.

„Mislim da gospodin Efendić jednostavno politizira trenutno, jer dolazi iz stranke koja je postavila prethodnu Vladu. On nama sada drži lekcije šta bi trebalo, a njegova stranka je toliko vremena provela u Vladi, to nije primjereno. Mi ćemo se potruditi da radimo kvalitetnije nego oni“, rekao je Igor stojanović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini KS.

Osim Edina Forte, u Vladu KS bi se, kako nezvanično saznajemo, mogli vratiti Adnan Šteta, Malik Garibija ili Lejla Brčić, koji su imali konkretne rezultate u ministarstvima koje su vodili.

Za provođenje revidiranih mjera Četvorke i nezavisnih zastupnika, u Skupštini KS će biti potrebno više od 18 ruku. Novoj većini bi se, nakon rušenja aktuelne Vlade KS, mogli priključiti i zastupnici drugih stranaka, koje nisu dio ove koalicije.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia