online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Vlada KS, Uprava GRAS-a i Sindikat na korak do deblokade računa

Intenzivnim radom Vlade KS, Uprave Grasa i Sindikata ovog preduzeća došlo se na korak do deblokade računa i isplate dvije plaće. Sada je stvar zakonske procedure koja se mora ispoštovati da bi banka izvršila deblokadu. Po jednoj varijanti, to se može učiniti već sutra, a po drugoj može potrajati duže,  što bi Gras dovelo u novu krizu.

Prema informaciji advokata radnika koji su tužili Gras, Kantonalna vlada ima spreman novac za isplatu dijela tužbi za dug po osnovu indirektnih poreza te za dvije plate. Naime, s današnjim danom, radnici su trebali primiti drugu platu.

No uz osiguranje novaca treba ispuniti još dva ključna uslova. Prvi, da uprava Grasa obavijesti sud o odricanju od presude protiv Kantonalne vlade po osnovu neplaćanja razlike u cijeni između komercjalne i subvencioniranih karata. Drugi uslov je da se radnici izjasne o svojim tužbama.

Nakon što Pravobranilaštvo dostavi mišljenje, ono se proslijeđuje advokatu Plećanu koji treba da završi proceduru s bankom. Advokat Elmin Plećan ističe da u tom slučaju postoje dvije varijante za okončanje blokade računa Grasa. Duža zbog čekanja odluke suda i kraća da ide deblokada bez nje.

Na ime tužbi radnika, a radi se o njih 800, Vlada bi trebala da isplati 20 miliona maraka, a do toga je došlo, ističe Plećan, jer nisu isplaćivane od 2017. godine. Po zakonu o unutrašnjem platnom prometu, moraju se prvo isplatiti izvršenja pa tek redovne plaće, a to nije poštovano, pojašnjava advokat. No uvjeren je da je 90% problema riješeno i da je sada potrebno biti strpljiv dok se procedura ne završi.

Iz Sindikata kažu da su uvjereni u pozitivan ishod, no i dalje ostaje mogućnost obustave rada.

Kontaktirali smo i resorno ministarstvo. Međutim, zbog zauzetosti ministra sastankom sa Sindikatom Grasa, nismo dobili odgovor jesu li ispunjeni uslovi za realizaciju sporazuma.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia