online slots game malaysia
BiznisVijesti

TVSA/Video: Drugi val koronavirusa sve više utječe na poslovanje kompanija

Drugi val koronavirusa sve više utječe na poslovanje kompanija, jer jedan dio zaposlenih je obolio ili se nalazi u samoizolaciji. Poslodavci koji se bore da održe poslovnu aktivnost traže rješenja kako ne bi virus ušao u pogone odnosno da se ne zaustavlja proizvodnja. Jedno do ponuđenih mjera jeste klizno radno vrijeme.

Prema saznanjima Udruženja poslodavaca sve više koronavirus utječe na rad kompanija kroz izostanak radnika. 10 – 20% zaposlenih je odsutno jer su oboljeli ili su bili u kontaktu sa zaraženima.

Federalni krizni štab preporučio je klizno radno vrijeme kao jednu od mjera za sprječavanje virusa na radnim mjestima. Poslodavci iz proizvodnog sektora smatraju da se kod njih to ne može sprovesti već jedino u administrativnom dijelu.

Klizno vrijeme nije prihvatljivo posebno za one koji su izvozno orijentisani. Ističu da inostrani partneri, bez obzira na krizu, insistiraju na poštivanje potpisanih rokova.

U Firmi Gazibarića gdje uposleno 100 radnika ističu da je organizovano mjerenje temperature kod radnika prije ulaska u pogon. Trenutno su tri radnika u samoizolaciji,te da se svi sa temperaturom šalju kući. No, sad je problem što je popustila disciplina kod primjene higijenskih mjera.

Uz  očuvanja zdravlja radnika i radnog procesa veliki problem naglašava Gazibarić, predstavlja neizvjesnost koliko će trajati kriza sa pandemijom. Zbog toga posebno oni koji sad imaju i pojačane zahtjeve inostranih kupaca ne usuđuju se na nova zapošljavanja jer se ne zna koliko će ta potražnja trajati. Navodi primjer Slovenije gdje je nakon uvođenja dijela mjera, promet opao.

Goran Morić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia