online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: BiH ulazi u najveću zdravstvenu krizu od početka pandemije

Bosna i Hercegovina ulazi u najveću zdravstvenu krizu od početka pandemije slažu se epidemilozi i imulolozi. Dok zapadne zemlje ovaj problem rješavaju uvođenjem lockdown-a ovaj scenarij bi paralisao bh. ekonomiju. U tom raskoraku između onoga što je neophodno i onoga što je moguće djeluju i krizni štabovi. U međuvremenu brojke oboljelih rastu.

Brojke oboljelih u Bosni i Hercegovini konstantno su više od 1.000 zaraženih koronavirusom. Epidemiloška situacija se pogoršava, ali i pritisak na zdravstveni sistem. Smještajnih kapaciteta da se odgovori na ovu situaciju ima ali je potrebna bolja organizacija smatra  infektolog i bivši direktor Opće bolnice Bakir Nakaš.

 „Daleko je gora komponenta kadar zdravstveni i svi oni resursi koji su vezani za njihov rad a to su žaštitna oprema, lijekovi, neophodan portošni materijal, respiratori i ostalo. Iz tog razloga bi bila potrebna što bolja saradnja Federalnog ministarstva zdravstva sa svim kantonalnim ministarstvima zdravstva“, kazao je Nakaš.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje ilustruje i izjava Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

„Budemo li se ovako ponašali, sistem neće izdržati. Pa koliko je u Italiji bilo dnevno mrtvih, koliko je bilo dnevno zaraženih, desetine hiljada. Mi smo sad na 1.000, kad dođemo na 5.000, pitaću vas ja ko će ih onda zbrinut“.

 „Što se tiče tog porasta da li će biti 5 ili 7.000, ja sam siguran da će biti više od 2.000. Ono što je priželjkujem da se odnos novozaraženih i oboljelih ne poremeti. Jer današnja situacija je da imamo jako puno novozaraženih, ali nemamo opet toliko oboljelih koji zahtjevaju hospitalizaciju“, kazao je Nakaš.

A vremena za zabrinutost nema. U cijeloj priči veliku odgovornost snose i krizni štabovi kantona i Federacije. Iako smo početak pandemije dočekali relativno spremno, polako se gubi kontrola,  a mjere se donose tek nakon što se pogorša epidmiloška situacija naglašava Nakaš.

Posebno iskušenje biće održavanje lokalnih izbora. Iskustva iz susjednih zemalja Crne Gore i Hrvatske upozoravaju jer su 10 dana nakon izbora brojevi oboljelih više puta povećani.

Bez obzira na sve težu epidemilošku situaciju o novom lockdown-u za sada niko ne pomišlja. Profesor na Ekonomskom fakultetu Željko Šain smatra da bi to bio samoubilački  potez na našu privredu.

Osim što je „lockdown“ potpuno neprihvatljiva opcija, jer bi uništila ekonomiju, ova odluka kada već imamo više od 1 000 zaraženih dnevno nam ne bi ništa donijela. Taj potez imao je smisla prije mjesec dana kada se možda i moglo zaustaviti širenje korona virusa smatraju naši sagovornici.

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia