online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Dok raste broj zaraženih u KS, postavlja se pitanje koliko dugo može izdržati sistem zdravstva

U posljednja 24 sata od posljedica Covida – 19 u Bosni i Hercegovini preminulo je 30 osoba, od toga u Federaciji BiH 16, a u Republici srpskoj14. Novozaraženo je 905 ljudi, nešto više u RS – 471, dok ih je u Federaciji 405. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 108 oboljelih, a u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ 70 . 

Dok svakodnevno raste broj zaraženih u Kantonu Sarajevo postavlja se pitanje koliko dugo to može izdržati sistem zdravstva.  Ministar je kazao da ne očekuje da će bolnički kapaciteti biti opterećeni kao u trećem valu pandemije.

„Ne vidim razloga da postoji bojazan da je zdravstveni sistem slabiji sada, nego sto je bio u najgorem trećem valu, kada nismo imali vakcinisanih kada nas je iznenadio delta soj ne samo nas nego cijeli svijet sada smo daleko iskusniji“, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS. 

Iz Opće bolnice nedavno su kazali da im nedostaje kadra i opreme, te da su bolnički kapaciteti gotovo popunjeni.  Tokom ljeta Opća bolnica se već spremala  za četvrti val.

„Opća bolnica je mala gradska bolnica koja kapacitete intenzivne njege imala za normalno funkcionisanje, bez pandemije,  sada smo sto se nas tiče proširili te kapacitete u garnizonu sa instalacijama  tako da možemo adekvatno liječiti trideset te kritične pacijente to je nas maksimum“, istakla je Lejla Vidović, anesteziologinja.

Od 70 covid pacijenata koji se trenutno liječe u Općoj bolnici, 40 ima tešku kliničku sliku.

“Očekujemo u narednom periodu veliki broj teško oboljelih pacijenata, ja sam sigurna da se i druga naša bolnica priprema da da maksimalno svoje kapacitete za teško oboljele pacijente, jer na žalost kako sada stvari stoje zaista će nam trebati” rekla je Vidović.

U KS povećan je broj pacijenata, kako u domovima zdravlja tako i u covid ambulantama. Doktor Asotić ističe, statistički gledano, da se nakon svakog četvrtog dana broj povećava za stotinu pacijenata.  Glasnogovornik Javne ustanove  Dom Zdravlja KS kazao je da su očekivali ovaj pritisak te da je kadar na neki način uvijek potreban.

Danas na drive in punktovima nije zabilježena veća gužva.   Šarkić poručuje da su ključne stvari u prevazilaženju četvrtog vala pandemije: vakcinisati nevakcinisane, poštivati postojeće higijensko epidemiološke mjere i naći mjeru između panike i opreza.  Građanima Kantona Sarajevo u subotu i nedjelju 25. i 26. septembra na Zetri će biti omogućeno da prime prve doze Pfizer vakcine, a bit će organizirana i revakcinacija Pfizerom onih koji su prvu dozu primili van KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia