online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Srđan Mandić najavio krivičnu prijavu protiv administracije koja je dopustila izmjene Regulacionog plana Hastahane

Općinsko vijeće Centar održalo je tematsku sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, tačnije o izmjenama Regulacionog plana Marijin-Dvor, koje su urađene za vrijeme prethodne administracije. Te izmjene su dovele do prodaje dijela lokaliteta Hastahana za gradnju nove zgrade Centralne banke što je uzrokovalo snažno protivljenje građana. Predstavljen je izvještaj koji ukazuje na  navodno nepoštivanje zakonskih procedura u kupoprodajnom procesu.

Već dvije godine traje problem nastao nakon što je dio parka Hastahana prodat Centralnoj banci. Sastavljen je tim koji je trebalo da sačini izvještaj o cjelokupnom procesu prodaje dijela parka.

“Više nepravilnosti ima koje su od izrazitog protivljena Islamske zajednice BiH, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, lokalne zajednice, procedura u procesu javnosti, neke druge stvari koje su bacile sumnju na čitav process da je prije same kupoprodaje bilo nacrtano kome, kako i šta treba da se proda”, rekao je Nermin Šehović, predsjednik Ad hoc tijela.

Pravobranilaštvo Općine Centar napravilo je preporuku da se s ovim izvještajem ide dalje, prema Tužilaštvu. Izvještaj je pokazao da su izmjene Regulacionog plana koje su prethodile prodaji – nelegalne, tvrdi načelnik.

“Na osnovu tog izvještaja, ja sam danas saopćio na Vijeću da ću u narednih nekoliko dana podnijeti krivične prijave protiv lica koja su u ovom procesu bila uključena”, kazao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Iz Centralne banke tvrde da nisu imali ništa sa izmjenama Regulacionog plana.

“Ako je bilo određenih nepravilnosti u postupku izmjene Regulacionog plana za lokalitet Hastahana, prije nego je Centralna banka tu nekretninu stekla, to je nešto čemu Centralna banka nije učestvovala pa samiim tim ne može snositi štetne posljedice”, istakla je Naida Čustović, pravna zastupnica Centralne banke BiH.

 “Ni jedna aktivnost koju trenutno Centar provodi nije usmjerena ni protiv Centralne banke niti protiv bilo kojeg investitora koji je obuhvaćen ovim izvještajem. Naprotiv, duboko smo svjesni značaja Centralne banke, kao vrhovne državne institucije”, dodao je Mandić.

Centralna banka je još vlasnik zemljišta Hastahane te ukoliko dođe do zabrane gradnje – bit će primorani reagirati.

 “Ukoliko se bude išlo u pravcu da se ne dozvoli implementacija izgradnje objekta na parceil koja je u vlasništvu Centralne banke, naš klijent definitivno će razmotriti korištenje svih pravnih lijekova i modaliteta za zaštitu svojih interesa”, navela je Čustović.

Građani okupljeni oko ideje zaštite Hastahane zadovoljni su koracima poduzetim u ovom slučaju.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia